Kiczadi stanowią rdzeń ajurwedyjskiej diety leczeniczej. Są to proste potrawy składające się z gotowanego ryżu basmati i rozgotowanego dalu. Nadają się do spożycia przez każdą z dosz. Odżywiają i regenerują organizm. Stosowane są podczas praktyk jogicznych i terapii oczyszczających, a do wyśmienicie smakują…
Składniki:
½ łyżeczki nasion kminu
2 łyżki ghee lub oleju słonecznikowego
3 liście laurowe
1 łyżeczka nasion kolendry
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki soli
1 pałeczka kombu
1 łyżka świeżego, startego korzenia imbiru
½ szklanki ryżu basmati
4–6 szklanek wody
3 szklanki świeżych warzyw, na przykład marchewki, cukini lub innych dyniowatych, pokrojonych w kostkę
Umyj ryż i fasolę, aż woda będzie czysta. Rozgrzej ghee w rondlu średniej wielkości. Dodaj nasiona kminu, liście laurowe, kolendrę i oregano. Poczekaj chwilę, aż ghee się zrumieni, uwalniając swój zapach (poczujesz go). Dodaj kurkumę, ryż i dal, zamieszaj. Kolejno wlej wodę, dodaj sól, kombu i imbir. Gotuj na wolnym ogniu, aż fasolka i ryż zmiękną, co zajmie około 1 godziny. Umyj i pokrój warzywa. Dodaj je i gotuj, aż będę miękkie (około 15–20 minut lub więcej).
Uwaga: Pitta mogą dodać dużo świeżej, posiekanej kolendry. Jeśli kapha przygotowują tę potrawę tylko dla siebie, mogą ograniczyć ghee lub olej do 1 łyżeczki. Więcej ghee dla innych dosz, zwłaszcza dla wata, można dodać po ugotowaniu.
czas przygotowania: 1½ godziny, − wata, + pitta, – kapha
Zobacz ryż basmati, fasole i soczewice w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Potrawy rozgrzewające i chłodzące
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl