Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kiczadi
  • dieta ajurwedyjska
  • ryz basmati
  • dal
kiczadi, dobre trawienie, ajurweda, joga
Kiczadi na trawienie

Kiczadi stanowią rdzeń ajurwedyjskiej diety leczeniczej. Są to proste potrawy składające się z gotowanego ryżu basmati i rozgotowanego dalu. Nadają się do spożycia przez każdą z dosz. Odżywiają i regenerują organizm. Stosowane są podczas praktyk jogicznych i terapii oczyszczających, a do wyśmienicie smakują…

 

 

Składniki:

½ łyżeczki nasion kminu

2 łyżki ghee lub oleju słonecznikowego

3 liście laurowe

1 łyżeczka nasion kolendry

½ łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka suszonego oregano

½ łyżeczki soli

1 pałeczka kombu

1 łyżka świeżego, startego korzenia imbiru

½ szklanki ryżu basmati

4–6 szklanek wody

3 szklanki świeżych warzyw, na przykład marchewki, cukini lub innych dyniowatych, pokrojonych w kostkę

Umyj ryż i fasolę, aż woda będzie czysta. Rozgrzej ghee w rondlu średniej wielkości. Dodaj nasiona kminu, liście laurowe, kolendrę i oregano. Poczekaj chwilę, aż ghee się zrumieni, uwalniając swój zapach (poczujesz go). Dodaj kurkumę, ryż i dal, zamieszaj. Kolejno wlej wodę, dodaj sól, kombu i imbir. Gotuj na wolnym ogniu, aż fasolka i ryż zmiękną, co zajmie około 1 godziny. Umyj i pokrój warzywa. Dodaj je i gotuj, aż będę miękkie (około 15–20 minut lub więcej).

Uwaga: Pitta mogą dodać dużo świeżej, posiekanej kolendry. Jeśli kapha przygotowują tę potrawę tylko dla siebie, mogą ograniczyć ghee lub olej do 1 łyżeczki. Więcej ghee dla innych dosz, zwłaszcza dla wata, można dodać po ugotowaniu.

czas przygotowania: 1½ godziny, − wata, + pitta, – kapha

 

Zobacz ryż basmatifasole i soczewicezielonysklep.com

Przeczytaj także: Potrawy rozgrzewające i chłodzące

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl