
Danie to wpływa korzystnie na płuca wystawiane na co dzień na działanie podrażniających chemikaliów i zanieczyszczeń. Pomaga również w walce z przeziębieniem i kaszlem. Ciecierzyca chłodzi i wysusza podrażnione płuca w stanie zapalnym. Szałwia wysusza nadmiar śluzu w płucach, a jednocześnie lekko rozgrzewa. Marchewka, kapusta i brokuły uzupełniają zarówno witaminę A, jak i C. Smacznego…
Składniki:
½ szklanki suchej ciecierzycy
6 szklanek wody
⅛ łyżeczki asafetydy
1–2 łyżki ghee
½ łyżeczki nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka kurkumy
1 duża, pokrojona cebula
2 ząbki rozgniecionego czosnku (pomiń dla pitta)
1 łyżka suszonej, pokruszonej szałwii
1 szklanka ryżu basmati
2–4 szklanek wody (według potrzeby)
½ pałeczki kombu
1 pokrojony korzeń pasternaku (według uznania)
1 pokrojona marchewka
1 szklanka pokrojonej kapusty lub brokułów (pomiń dla wata)
¾ łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1 łyżka nasion sezamu
Umyj fasolkę i ryż. Włóż ciecierzycę do wody, dodaj asafetydę i doprowadź do wrzenia w szybkowarze. Gotuj przez 30 minut pod ciśnieniem (około 7 kg) na średnim ogniu. W czasie gdy fasolka się gotuje, rozgrzej ghee na średniej wielkości patelni dodaj gorczycę i nasiona kminu. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, wrzuć kurkumę, cebulę, czosnek i szałwię. Smaż na małym ogniu przez 2–3 minuty, ciągle mieszając. Dodaj ryż i zamieszaj. Odstaw na bok i poczekaj, aż ciecierzyca będzie gotowa.
Kiedy ciecierzyca jest ugotowana, otwórz szybkowar i dodaj przyprawiony ryż. Dodaj kombu i pasternak, dolej resztę wody. Gotuj przez 45 minut, aż ryż zmięknie. Dodaj resztę warzyw i przypraw, potem gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
czas przygotowania: około 1½ godziny 0 wata, 0 pitta, – kapha
Zobacz przyprawy, ryż basmati, fasole w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Kiczadi na wiele sposobów
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl