Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • danie ajurwedyjskie
  • kichadi
  • przepis
  • na płuca
kichadi na płuca, ayurveda, danie ajurwedyjskie,
Kiczadi na płuca

Danie to wpływa korzystnie na płuca wystawiane na co dzień na działanie podrażniających chemikaliów i zanieczyszczeń. Pomaga również w walce z przeziębieniem i kaszlem. Ciecierzyca chłodzi i wysusza podrażnione płuca w stanie zapalnym. Szałwia wysusza nadmiar śluzu w płucach, a jednocześnie lekko rozgrzewa. Marchewka, kapusta i brokuły uzupełniają zarówno witaminę A, jak i C. Smacznego…

 

Składniki:

½ szklanki suchej ciecierzycy

6 szklanek wody

⅛ łyżeczki asafetydy

1–2 łyżki ghee

½ łyżeczki nasion czarnej gorczycy

1 łyżeczka nasion kminu

1 łyżeczka kurkumy

1 duża, pokrojona cebula

2 ząbki rozgniecionego czosnku (pomiń dla pitta)

1 łyżka suszonej, pokruszonej szałwii

1 szklanka ryżu basmati

2–4 szklanek wody (według potrzeby)

½ pałeczki kombu

1 pokrojony korzeń pasternaku (według uznania)

1 pokrojona marchewka

1 szklanka pokrojonej kapusty lub brokułów (pomiń dla wata)

¾ łyżeczki soli morskiej

1 łyżeczka zmielonej kolendry

1 łyżka nasion sezamu

Umyj fasolkę i ryż. Włóż ciecierzycę do wody, dodaj asafetydę i doprowadź do wrzenia w szybkowarze. Gotuj przez 30 minut pod ciśnieniem (około 7 kg) na średnim ogniu. W czasie gdy fasolka się gotuje, rozgrzej ghee na średniej wielkości patelni dodaj gorczycę i nasiona kminu. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, wrzuć kurkumę, cebulę, czosnek i szałwię. Smaż na małym ogniu przez 2–3 minuty, ciągle mieszając. Dodaj ryż i zamieszaj. Odstaw na bok i poczekaj, aż ciecierzyca będzie gotowa.

Kiedy ciecierzyca jest ugotowana, otwórz szybkowar i dodaj przyprawiony ryż. Dodaj kombu i pasternak, dolej resztę wody. Gotuj przez 45 minut, aż ryż zmięknie. Dodaj resztę warzyw i przypraw, potem gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

czas przygotowania: około 1½ godziny 0 wata, 0 pitta, – kapha

 

Zobacz przyprawy, ryż basmatifasolezielonysklep.com

Przeczytaj także: Kiczadi na wiele sposobów

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl