Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • kuchnia wegańska
  • przepisy bezglutenowe
  • kuchnia ajurwedyjska
kuchnia ajurwedyjska
Keczup ze świeżego mango

Polecamy przepis na wegański, bezglutenowy keczup z mango. Szczególnie uwielbiany przez dzieci – jest delikatny, nieco pikantny, słodki i kremowy. Można dodawać go do wszystkiego, co zwykle polewa się keczupem. Jest pyszny, gęsty, z dodatkiem aromatycznych przypraw i bardzo soczysty.

 

Składniki:

1 szklanka obranego ze skórki i pokrojonego owocu mango lub 1 szklanka namoczonego, suszonego mango

1/4 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów

2 łyżki surowego nektaru z agawy lub syropu klonowego

3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek

1 łyżka octu jabłkowego lub octu kokosowego

1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków

1/4 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry

1/4 łyżeczki sproszkowanego kardamonu

1/8 łyżeczki sproszkowanego cynamonu

szczypta pieprzu kajeńskiego (pominąć w przypadku osób pitta)

 

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w blenderze lub mikserze. Miksuj przez 20 sekund lub do chwili, gdy składniki będą dobrze wymieszane. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek naczynia osadzające się składniki. Keczup powinien być gładki, gęsty, wonny i soczysty. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj łyżkę oleju (słonecznikowego lub oliwy z oliwek) i ponownie miksuj.

Taki keczup można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez tydzień.

W podobny sposób możesz też przygotować musztardę ze świeżego mango – w takim przypadku pomiń suszone pomidory oraz łyżkę oleju słonecznikowego. Dodaj szczyptę mielonego czarnego pieprzu.

 

Oleje, przyprawy, kardamon, cynamon, goździki, kolendra, a także masło ghee – znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Czatnej ze świeżej kolendry

Sos z pietruszki

Pasta z awokado

Zielony krem do pieczywa 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl