
Polecamy przepis na wegański, bezglutenowy keczup z mango. Szczególnie uwielbiany przez dzieci – jest delikatny, nieco pikantny, słodki i kremowy. Można dodawać go do wszystkiego, co zwykle polewa się keczupem. Jest pyszny, gęsty, z dodatkiem aromatycznych przypraw i bardzo soczysty.
Składniki:
1 szklanka obranego ze skórki i pokrojonego owocu mango lub 1 szklanka namoczonego, suszonego mango
1/4 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów
2 łyżki surowego nektaru z agawy lub syropu klonowego
3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego lub octu kokosowego
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków
1/4 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry
1/4 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
1/8 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
szczypta pieprzu kajeńskiego (pominąć w przypadku osób pitta)
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w blenderze lub mikserze. Miksuj przez 20 sekund lub do chwili, gdy składniki będą dobrze wymieszane. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek naczynia osadzające się składniki. Keczup powinien być gładki, gęsty, wonny i soczysty. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj łyżkę oleju (słonecznikowego lub oliwy z oliwek) i ponownie miksuj.
Taki keczup można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez tydzień.
W podobny sposób możesz też przygotować musztardę ze świeżego mango – w takim przypadku pomiń suszone pomidory oraz łyżkę oleju słonecznikowego. Dodaj szczyptę mielonego czarnego pieprzu.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.