
Polecamy smakowity napój, którym możesz delektować się po obiedzie. Z dodatkiem miodu, zmielonego imbiru, z cynamonem, wiórkami kokosowymi lub kardamonem – wybierz swoje ulubione dodatki i ciesz się smakiem domowej kawy.
Czas przygotowania: 10 minut
− wata, – pitta, – kapha
(dla osób wata użyj mleka krowiego z dowolnym produktem słodzącym, dla pitta – dowolnego mleka i syropu klonowego, a dla osób kapha – mleka koziego, miodu i imbiru)
Z podanej ilości składników przygotujesz 2 szklanki napoju.
Składniki:
1 szklanka mleka krowiego, koziego lub sojowego (w zależności od upodobania i preferencji)
1 szklanka wody
2 łyżeczki kawy zbożowej
2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru (tylko dla kapha)
cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, wiórki kokosowe – do wyboru, wedle uznania
Przygotowanie:
Zagotuj mleko i wodę w małym garnku. Wsyp po łyżeczce kawy do każdej ze szklanki. Nalej gorącego mleka i wody, dodaj miód lub syrop oraz wybrane przyprawy i zamieszaj.
Podawaj gorące.
Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.