
Polecamy prawdziwie jesienną potrawę z dodatkiem kasztanów. Czy wiesz, jakie to przyjemne, kiedy gorące kasztany ogrzewają dłonie w chłodny dzień? Marynowane kasztany, brokuły, trochę miodu, imbir i nieco przypraw – to znakomity pomysł na pyszną przystawkę, lunch lub lekką kolację. Spróbuj.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
250 g świeżych brokułów (2 szklanki krojonych)
8–10 kasztanów jadalnych
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki suszonego imbiru
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Umyj brokuły, pokrój na cienkie plasterki. Nalej 2,5–5 cm wody do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Umieść brokuły w naczyniu i przykryj. Gotuj 3–5 minut, aż brokuły będą jasnozielone, miękkie i kruche (a nie oliwkowe, bezbarwne i wiotkie). Zdejmij z ognia.
Umyj i osusz kasztany, przekrój je na pół. W małej misce ubij sos sojowy i imbir z octem ryżowym. Dodaj miód i olej słonecznikowy. Włóż brokuły i kasztany do małej, głębokiej miski, polej je sosem. Przykryj i zostaw na godzinę (lub dłużej) w temperaturze pokojowej, by danie nabrało smaku.
Potrawę możesz podać też od razu, jeśli zależy ci na pysznej, szybkiej sałatce, ale nie chcesz czekać zbyt długo. Jeśli gotujesz tylko dla osób pitta, możesz zamienić miód na tę samą ilość syropu z brązowego ryżu lub syropu klonowego. Jeśli do brokułów dodasz 1–2 ząbki czosnku, danie będzie smaczniejsze dla osób wata i kapha.
Danie możesz podać z dodatkiem brązowego ryżu lub komosy ryżowej.
Polecamy brązowy ryż basmati East End i komosę ryżową Organic Wellness - sprawdź w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Placuszki z cebuli po indyjsku
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.