Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dania wegetariańskie
  • kuchnia ajurwedyjska
  • kasza jęczmienna
  • zdrowa dieta
dania wegetariańskie
Kasza po ajurwedyjsku

Kasza jęczmienna jest wspaniałym lekarstwem na zaparcia, dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Polecamy gorące danie - pożywne i smaczne, znakomite na chłodne dni. Z dodatkiem aromatycznych przypraw oraz lekkich szparagów - zadowoli podniebienia wszystkich łakomczuchów.

Kasza jęczmienna ma właściwości moczopędne i delikatnie przeczyszczające. Jest bardzo korzystna dla doszy kapha oraz doszy pitta. Działa z korzyścią również na doszę wata, ale musi być dobrze doprawiona ziołami leczniczymi, na przykład koprem i tatarakiem, oraz nawilżona olejem.

 

Składniki:

1 szklanka kaszy jęczmiennej

6–8 szklanek wody

1 łyżka ghee lub oleju słonecznikowego

3/4 łyżeczki nasion kminu

1/8 łyżeczki ajwanu

1 łyżka nasion kolendry

1/2 łyżeczki soli morskiej

czarny pieprz do smaku

250 g szparagów

 

Przygotowanie:

Umyj dokładnie kaszę jęczmienną, włóż do garnka średniej wielkości, dolej wody i doprowadź do wrzenia. W tym samym czasie rozgrzej ghee lub olej w małej patelni; dodaj nasiona kminu, ajwanu oraz kolendry. Smaż przez 1–2 minuty, aż kmin lekko zbrązowieje. Dodaj przyprawy i sól do kaszy owsianej, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż zmięknie.

Polecamy bogaty wybór kaszy, ryżu, warzyw strączkowych oraz przypraw - zobacz w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Pikantna kasza jaglana

Krupnik warzywny

Ziemniaczki w ziołach

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti Sp. z o.o., Kraków 2016.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl