
Kasza jęczmienna jest wspaniałym lekarstwem na zaparcia, dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Polecamy gorące danie - pożywne i smaczne, znakomite na chłodne dni. Z dodatkiem aromatycznych przypraw oraz lekkich szparagów - zadowoli podniebienia wszystkich łakomczuchów.
Kasza jęczmienna ma właściwości moczopędne i delikatnie przeczyszczające. Jest bardzo korzystna dla doszy kapha oraz doszy pitta. Działa z korzyścią również na doszę wata, ale musi być dobrze doprawiona ziołami leczniczymi, na przykład koprem i tatarakiem, oraz nawilżona olejem.
Składniki:
1 szklanka kaszy jęczmiennej
6–8 szklanek wody
1 łyżka ghee lub oleju słonecznikowego
3/4 łyżeczki nasion kminu
1/8 łyżeczki ajwanu
1 łyżka nasion kolendry
1/2 łyżeczki soli morskiej
czarny pieprz do smaku
250 g szparagów
Przygotowanie:
Umyj dokładnie kaszę jęczmienną, włóż do garnka średniej wielkości, dolej wody i doprowadź do wrzenia. W tym samym czasie rozgrzej ghee lub olej w małej patelni; dodaj nasiona kminu, ajwanu oraz kolendry. Smaż przez 1–2 minuty, aż kmin lekko zbrązowieje. Dodaj przyprawy i sól do kaszy owsianej, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż zmięknie.
Polecamy bogaty wybór kaszy, ryżu, warzyw strączkowych oraz przypraw - zobacz w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti Sp. z o.o., Kraków 2016.