Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zioła ajurwedyjskie
  • przepisy wegetariańskie
zdrowa dieta
Kasza jęczmienna – na zdrowie

Kasza jęczmienna perłowa ma nieocenione właściwości lecznicze. Warto spożywać ją zwłaszcza wtedy, kiedy mamy problemy z niestrawnością lub borykamy się z zaparciami, gdyż ma właściwości moczopędne i przeczyszczające. Znakomicie nadaje się do oczyszczenia organizmu z nadmiaru śluzu i toksyn.

Kasza jęczmienna perłowa jest korzystna zwłaszcza dla osób o doszy kapha. Jej działanie stabilizujące i chłodzące jest pomocne dla osób pitta. Jest bardzo skuteczna w zapobieganiu zaparciom, zwłaszcza u osób o doszy pitta i kapha.

Jest nieocenionym lekarstwem na biegunkę.

Łagodzi dolegliwości u osób wata, jeśli potrawa będzie dobrze doprawiona ziołami leczniczymi, na przykład koprem czy tatarakiem, oraz nawilżona olejem i octem winnym.

Picie wody, w której gotowała się kasza, zmniejsza gorączkę oraz łagodzi zapalenie dróg moczowych, gardła lub jelit.

Kasza jęczmienna to również bogate w składniki odżywcze pożywienie dla niemowląt.

 

Polecamy przepis na pyszne pożywne danie z kaszy jęczmiennej.

W zależności od użytych ziół potrawa będzie miała różne działanie.

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej perłowej

6 szklanek wody

2 pietruszki

1/2 łyżeczki soli morskiej

1 pokrojona cebula (według uznania)

1/2 pałeczki kombu

1 łyżeczka suszonej szałwii

czarny pieprz i ghee do smaku

 

Przygotowanie:

Umyj i obierz pietruszkę, a następnie drobno ją pokrój. Umieść wszystkie składniki oprócz szałwii, czarnego pieprzu i ghee w średniej wielkości garnku i zagotuj. Przykryj, gotuj na niewielkim ogniu, aż wszystko zmięknie (około 50 minut). Dodaj szałwię, czarny pieprz i ghee, duś przez kolejne 5 minut.

Uwagi: Danie może być spożywane, jeśli masz problemy z wrzodami lub cierpisz na zespół jelita drażliwego. Jest lekkostrawne, a przy tym bardzo pożywne.

 

Spróbuj: Zamiast szałwii dodaj suszonych ziół: 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki oregano i 1/4 łyżeczki cząbru oraz 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu. Ta wersja potrawy dobrze oddziałuje na górną część przewodu pokarmowego i poprawia trawienie.

Równie smaczna jest z sosem sojowym tamari.

 

Rozmaite przyprawy oraz doskonałej jakości masło ghee znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Krupnik warzywny

Pikantna kasza jaglana 

Szparagi z kaszą jęczmienną

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl