
Kasza jęczmienna perłowa ma nieocenione właściwości lecznicze. Warto spożywać ją zwłaszcza wtedy, kiedy mamy problemy z niestrawnością lub borykamy się z zaparciami, gdyż ma właściwości moczopędne i przeczyszczające. Znakomicie nadaje się do oczyszczenia organizmu z nadmiaru śluzu i toksyn.
Kasza jęczmienna perłowa jest korzystna zwłaszcza dla osób o doszy kapha. Jej działanie stabilizujące i chłodzące jest pomocne dla osób pitta. Jest bardzo skuteczna w zapobieganiu zaparciom, zwłaszcza u osób o doszy pitta i kapha.
Jest nieocenionym lekarstwem na biegunkę.
Łagodzi dolegliwości u osób wata, jeśli potrawa będzie dobrze doprawiona ziołami leczniczymi, na przykład koprem czy tatarakiem, oraz nawilżona olejem i octem winnym.
Picie wody, w której gotowała się kasza, zmniejsza gorączkę oraz łagodzi zapalenie dróg moczowych, gardła lub jelit.
Kasza jęczmienna to również bogate w składniki odżywcze pożywienie dla niemowląt.
Polecamy przepis na pyszne pożywne danie z kaszy jęczmiennej.
W zależności od użytych ziół potrawa będzie miała różne działanie.
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej perłowej
6 szklanek wody
2 pietruszki
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 pokrojona cebula (według uznania)
1/2 pałeczki kombu
1 łyżeczka suszonej szałwii
czarny pieprz i ghee do smaku
Przygotowanie:
Umyj i obierz pietruszkę, a następnie drobno ją pokrój. Umieść wszystkie składniki oprócz szałwii, czarnego pieprzu i ghee w średniej wielkości garnku i zagotuj. Przykryj, gotuj na niewielkim ogniu, aż wszystko zmięknie (około 50 minut). Dodaj szałwię, czarny pieprz i ghee, duś przez kolejne 5 minut.
Uwagi: Danie może być spożywane, jeśli masz problemy z wrzodami lub cierpisz na zespół jelita drażliwego. Jest lekkostrawne, a przy tym bardzo pożywne.
Spróbuj: Zamiast szałwii dodaj suszonych ziół: 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki oregano i 1/4 łyżeczki cząbru oraz 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu. Ta wersja potrawy dobrze oddziałuje na górną część przewodu pokarmowego i poprawia trawienie.
Równie smaczna jest z sosem sojowym tamari.
Rozmaite przyprawy oraz doskonałej jakości masło ghee znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.