
Polecamy przepis na smaczną, lekkostrawną potrawę stworzoną na bazie kaszy jaglanej. Z dodatkiem pomidorów, selera, szalotki, odrobiną czosnku, pietruszki i bazylii - to smaki, które zwiastują nadchodzącą wiosnę. Aromatyczna potrawka z pomidorami jest łatwa w przygotowaniu.
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.
Składniki:
1 szklanka (500 g) suchej kaszy jaglanej
Szczypta soli
3 szklanki wody
3 mięsiste pomidory dojrzewające na krzaku
4 szalotki
2 ząbki czosnku
4 łodygi selera
1 pęczek pietruszki
1 pęczek bazylii
1 łyżka stołowa oliwy extra virgin
1 łyżka stołowa octu balsamicznego
Przygotowanie:
Zagotuj kaszę w wodzie z solą. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu 25 minut.
W tym czasie sparz pomidory, zanurzając je we wrzątku na 30 sekund. Obierz je ze skórki, usuń rdzeń i pokrój grubo. Obierz czosnek oraz szalotkę i drobno posiekaj. Opłucz i pokrój selera. Opłucz pietruszkę i bazylię, wyrzuć łodyżki, drobno pokrój natkę.
Rozgrzewaj wok przez 5 minut, a potem wlej oliwę i dodaj pomidory, szalotkę i selera. Smaż na silnym ogniu 5-7 minut, a następnie dodaj zioła i ocet. Podawaj na kaszy jaglanej.
Zobacz sól czarną w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz czosnek mielony w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Pieczone warzywa z jęczmieniem
Aromatyczna potrawka z soczewicy
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu