
Polecamy rozgrzewającą potrawę, znakomitą na jesienne chłody. Na bazie kalafiora i płatków owsianych, z dodatkiem aromatycznych przypraw: kozieradki, czarnej gorczycy, kminu, kurkumy, curry. Możesz dodać też kawałek świeżego imbiru i soku z limonki. Gęsta, pożywna, rozgrzewająca i bardzo sycąca.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 szklanka kalafiora pokrojonego w kostkę
3 łyżki suchych płatków owsianych
1/4–1 szklanki posiekanej cebuli (ilość do smaku)
3 szklanki wody
1/2 szklanki nasion kozieradki
1 łyżka ghee lub oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
2 goździki
1/2 łyżeczki nasion kminu
1/2 łyżeczki kurkumy
4–5 świeżych liści curry (jeśli możesz je dostać)
1/2 łyżeczki świeżego, startego korzenia imbiru
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka soku z limonki lub soku z cytryny
Przygotowanie:
Do średniego garnka nalej wody, dodaj kalafior, płatki owsiane, cebulę i gotuj na średnim ogniu, aż wszystko zmięknie (około 10 minut). Gdy warzywa się gotują, przygotuj wywar. Rozgrzej ghee lub olej na małej patelni, dodaj nasiona kozieradki, gorczycy, kminu i goździki. Kiedy nasiona gorczycy zaczną strzelać, wrzuć kurkumę i liście curry, smaż kolejne 30 sekund.
Wrzuć zmiksowane warzywa z powrotem do garnka i dodaj resztę składników. Dobrze wymieszaj.
Gotuj bez przykrycia przez 10–15 minut, czasem mieszając. Przystrój świeżymi, pokrojonymi liśćmi kolendry.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti Sp. z o.o., Kraków 2015.