Warzywa są niesamowicie istotnym elementem diety ajurwedyjskiej, zwłaszcza dla osób, które pragną schudnąć, a ten przepis nie dość, że ciekawy i pyszny, bardzo obniża kapha, czyli służy zrównoważeniu wagi ciała.
Składniki:
2 łyżeczki ghee
2,5 cm świeżego imbiru pokrojonego w cienkie plasterki
1 posiekana czerwona papryczka chilli
½ łyżeczki nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka nasion kminu
1,3 kg różyczek kalafiora (5 x 2,5 x 1 cm)
1 łyżka stołowa mielonych nasion kolendry
½ łyżeczki kurkumy
szczypta soli
3 średnie pomidory (około 1,3 kg) obrane ze skórki i pokrojone
1 łyżeczka garam masali
3 łyżki stołowe posiekanej natki kolendry
Przygotowanie:
Podgrzej ghee w dużym woku lub na patelni do duszenia z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu. Gdy będzie gorące, dodaj imbir, chilli, gorczycę i kmin. Podgrzewaj do chwili, gdy nasiona gorczycy zaczną wydawać trzaskający odgłos.
Dodaj kalafior, kolendrę, kurkumę i sól. Podsmażaj na silnym ogniu, aż różyczki się lekko zrumienią. Wtedy dodaj pomidory, przykryj i zmniejsz ogień. Duś 15–20 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią, do chwili gdy łodygi kalafiora będą miękkie. Wtedy zdejmij pokrywkę i ponownie zacznij smażyć na silnym ogniu, aż wyparuje cały płyn. Tuż przed podaniem dodaj garam masalę i świeżą kolendrę.
Porcja: 134 kalorie
Wartości odżywcze: węglowodany 25 g, białko 8,5 g, tłuszcz 3,5 g, cholesterol 6 mg, tłuszcze nasycone 1,5 g, tłuszcze jednonienasycone 1,4 g
--- K -- P 0 W
Zobacz przyprawy w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Kremowa soczewica miso
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl