
Czy warto spożywać jogurt? Czym różni się jogurt od maślanki? Co o ich właściwościach mówi ajurweda? Przy jakich dolegliwościach są wskazane, a przy jakich chorobach lepiej z nich zrezygnować. Jakie znaczenie ma jakość mleka, z których robione są produkty nabiałowe? Sprawdź.
Jogurt
Według ajurwedy jogurt jest jednym z bardziej pożytecznych produktów. Ajurweda docenia właściwości trawienne jogurtu oraz jego zdolność do przywracania równowagi flory bakteryjnej w układzie pokarmowym.
Właściwości jogurtu
Jogurt łagodzi doszę wata, zaostrza zaś doszę kapha i pitta. Wchłania wodę z jelit. Zwiększa poziom hemoglobiny, poprawia trawienie. Jogurt z dobrej jakości mleka – zwiększa ilość nasienia i poprawia jego jakość.
Co warto wiedzieć?
Nie jedz jogurtu z dodatkiem cukru, gotowanej fasoli mung, sproszkowanej amli, soli kamiennej – te substancje nasilają jego właściwości.
Nie gotuj i nie podgrzewaj jogurtu.
Jogurt śmietankowy – dodaje sił, zwiększa ilość nasienia, nawilża organizm i leczy hemoroidy.
Serwatka jogurtowa – jest lekka, wzmacnia siłę trawienia, usuwa toksyny z organizmu, kieruje doszę wata w dół.
Jogurt beztłuszczowy – może wywoływać wzdęcia, nasila doszę wata i zaparcia, ale jest wskazany w przypadku zapalenia okrężnicy.
Jogurt niesfermentowany – nie całkiem ścięty jogurt jest szkodliwy. Powoduje niedrożność, zatyka kanały w ciele, zatem nie należy do spożywać.
Maślanka
Maślankę przygotowuje się, rozcieńczając jogurt lub ubijając go bez dodatku wody. W zależności od użytego jogurtu maślanka może być słodka, kwaśna lub nawet bardzo kwaśna. Jej właściwości zależą od jakości wody i masła. Maślanka powstała w wyniku ubijania jogurtu z dodatkiem jednej czwartej objętości wody nazywana jest w ajurwedzie takra. Takra pozbawiona masła jest bardzo lekka i ma korzystne działanie zdrowotne.
Maślanka (takra) jest lekka, słodka, kwaśna i cierpka. Łagodzi doszę kapha i wata. Zaostrza apetyt, działa przeciwbiegunkowo, wchłania wodę z jelit, oczyszcza kanały.
Maślanka jest najskuteczniejszym środkiem na choroby typu wata i kapha. W różnych postaciach leczy zapalenie okrężnicy, dolegliwości związane ze śluzem.
Co warto wiedzieć
Świeża maślanka usuwa doszę kapha nagromadzoną w narządach jamy brzusznej, ale powoduje tworzenie się śluzu w gardle. Nie należy stosować świeżej maślanki w przypadku przewlekłego przeziębienia, zapalenia zatok, kaszlu, astmy oskrzelowej i problemów z gardłem – zamiast tego lepiej użyć ciepłej maślanki.
Maślanka jest wskazana na choroby brzucha, opuchliznę brzucha, choroby śledziony, otyłość, obrzęk, zatrucie i hemoroidy. Korzystnie działa w przypadku chorób powstałych wskutek nadmiernego spożycia ghee, takich jak otyłość.
Działanie maślanki zmienia się w zależności od tego, jakich substancji do niej dodamy.
Kwaśna maślanka i suszony imbir i sól kamienna są zalecane na choroby wata.
Słodka maślanka (niekwaśna) z cukrem jest zalecana na choroby pitta.
Maślanka + trikatu (suszony imbir, czarny pieprz, długi pieprz pippali) oraz sól jęczmienna są skuteczne w chorobach kapha.
Maślanka + asafetyda + nasiona kminu + sól kamienna łagodzą wata, są skuteczne na hemoroidy, biegunkę, zapalenie okrężnicy oraz poprawiają trawienie.
Maślanka i cukier jaggery są zalecane przy bolesnym oddawaniu moczu i innych dolegliwościach układu moczowego.
Przeczytaj także:
Nabiał w diecie wegetariańskiej
Opracowanie na podstawie:
Nauka o ajurwedzie w praktyce. Alcharya Balkrishna. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2016.