
Zmiany pogodowe wynikające ze zmian pór roku wpływają na zdrowie wszystkich żywych istot. Jak wpływa na nas przesilenie wiosenne? Co zaleca ajurweda na ten czas? Czy dieta, styl życia i stosowanie odpowiednich ziół mogą wspomóc organizm w czasie osłabienia? Sprawdź.
Aby odnieść jak największe korzyści z pozytywnych właściwości powietrza, a jednocześnie ochronić się przed jego negatywnym wpływem, ajurweda zaleca przestrzeganie pewnych zasad dotyczących diety, zachowania i stosowanych ziół w zależności od pory roku.
Wszystko, co dzieje się we wszechświecie, podlega oddziaływaniu energii, gorąca i chłodu. Zgodnie z tą koncepcją rok dzieli się na dwie części: gromadzenie oraz uwalnianie. W okresie gromadzenia przyroda odbiera energię i siłę wszystkim żywym istotom, nasilając gorąco i suchość. Podczas okresu uwalniania natura oddaje energię i siłę żywym istotom, zwiększając wilgoć i chłód.
W naszym klimacie okres gromadzenia zaczyna się w dniu równonocy jesiennej, a kończy w dniu równonocy wiosennej (21 września–21 marca), kiedy nasilający się chłód i suchość osłabiają zdrowie, a rośliny przechodzą w stan uśpienia. Okres uwalniania trwa od równonocy wiosennej do równonocy jesiennej (21 marca–21 września), gdy nasilające się gorąco i wilgoć przyczyniają się do wzrostu oraz wydawania plonow.
Ajurweda podaje odpowiednie zalecenia dotyczące stylu życia na każdą porę roku. W wilgotnej porze przesilenia wiosennego powinniśmy szczególnie zadbać o swoją dietę. Warto jeść rozgrzewające pokarmy, gotowane zboża i warzywa korzenne, używać ostrych przypraw i wykonywać ćwiczenia aerobowe, które przyspieszą krążenie. Powinniśmy też spożywać pokarmy nawilżające, a także stosować zioła i przestrzegać stylu życia o takim właśnie działaniu. Dobrym pomysłem jest stosowanie rozgrzewających olejków, masaży ciepłymi olejami czy przyjmowanie tonizujących i odżywczych ziół.
Warto wiedzieć, która dosza jest najbardziej wówczas aktywna, aby odpowiednio ją zrównoważyć. W naszym umiarkowanym klimacie jesień to pora wata, kiedy dominuje wiatr i suchość. Pora roku kapha to wczesna wiosna, gdy jest najbardziej wilgotno. Pora pitta to lato, czyli czas upałów.
Zmiany związane z porami roku wpływają na ciało i umysł człowieka. Pod ich wpływem następuje także zmiana równowagi dosz, gromadzenie się ich, nasilanie lub zmniejszanie. Jeśli nie dostosujemy diety, stylu życia i rytmu codziennego dnia w taki sposób, aby utrzymać równowagę między doszami, to z pewnością odbije się to na naszym zdrowiu. Podstawowa zasada jest taka, że chorujemy częściej, gdy jedna pora roku zmienia się w kolejną. Możemy chronić się przed tym, stosując się do odpowiednich zaleceń.
Przeczytaj także:
Jak kolory oddziałują na umysł i ciało
Opracowanie na podstawie:
Ajurweda medycyną natury. David Frawley, Subhash Ranade. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2013.