
Masz problemy z pamięcią i skupieniem uwagi? Łatwo się dekoncentrujesz? Tym dolegliwościom towarzyszy często obniżenie nastroju oraz podwyższony poziom napięcia i stresu. Jakie pożywienie jest dobre dla pamięci? Jakie zioła są zalecane na wzmocnienie pamięci? Sprawdź.
Problemy z pamięcią są często skutkiem niedożywienia mózgu. Według ajurwedy, wspomnienia rejestrowane w mózgu mają charakter kapha. Ożywione są i przywoływane w odpowiednim czasie dzięki wata. Większość problemów z pamięcią wynika więc z zastoju kapha oraz pogorszenia doszy wata i jej cech lekkości, ulotności oraz przestrzenności. Żeby usprawnić pamięć, należy zapanować na doszą wata i kapha.
Pożywienie dla pamięci
Marchew. Dobra na poprawę pamięci jest marchew, zawierająca karoten, gdyż wzmacnia doszę pitta. Pij sok z marchwi lub buraków – oba doskonale wzmacniają krew oraz poprawiają pamięć.
Kiczadi. Kiczadi to proste pożywne danie, które składa się zasadniczo z 50 procent ryżu basmati i 50 procent dal z żółtej fasoli mung, z dodatkiem przypraw (zwłaszcza liści kolendry).
Inne zalecane potrawy: słodkie ziemniaki, tapioka, okra, szpinak (pobudza pamięć). Dobrze też działają potrawy sattwiczne – świeże owoce i warzywa, migdały, pomarańcze, ghee.
Zioła na wzmocnienie pamięci
Na poprawę pamięci zaleca się gotu kola, które rozszerza naczynia krwionośne mózgu, poprawia krążenie i działają tonizująco.
W ajurwedzie zaleca się także zioło brahmi. Dobrze na mózg i poprawę pamięci działają także jatamansi, bhringaraj. Możesz używać ich oddzielnie albo zmieszać w równych ilościach i sporządzić herbatę. Zostaw do namoczenia na 10 minut łyżeczkę mieszanki w filiżance gorącej wody. Pij przez miesiąc, rano i wieczorem, najlepiej przed jedzeniem, żeby poprawić pamięć oraz krążenie.
Pamięć poprawia mleko brahmi (1/2 łyżeczki gotowane kilka minut w filiżance mleka) wypijane przed snem. Pij je codziennie przez miesiąc. W celu wzmocnienia działania dodaj szczyptę szafranu.
Korzystny wpływ na także żel aloesowy (1 łyżeczka) ze szczyptą czarnego pieprzu oraz 1/4 łyżeczki sproszkowanego bhringaraj (2-3 razy dziennie).
Inne porady
Masaż olejkiem. Olejek brahmi, wmasowany w podeszwy i skórę głowy, pobudza receptory nerwowe umieszczone pod skórą, które przesyłają sygnały do komórek mózgu, poprawiając w ten sposób pamięć.
Przeczytaj także:
Cerebro - na dobrą pamięć i koncentrację
Opracowanie na podstawie:
Ayurveda. Księga domowych środków leczniczych. Vasant D. Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa KOS, Katowice 2014.