
Jesień inspiruje nas do przyrządzania pożywnych posiłków – bardziej rozgrzewających, z większą ilością przypraw. Przesilenie jesienne jest czasem bardzo szczególnym, jeśli chodzi o stan zdrowia. Podajemy kilka pomysłów na jesienne menu.
Jesienne menu dla osób wata
Dla osób wata polecamy śniadanie złożone z gotowanych płatków zbożowych lub ryżu basmati gotowanego z cynamonem i kardamonem. Do potrawy można dodać pestki dyni lub nieco posiekanych, obranych ze skórki migdałów. Jeśli masz czas, zrób naleśniki gryczane lub serowy omlet. Dobrym napojem będzie gorące mleko z imbirem lub gorąca herbata imbirowa.
Na lunch przyrządź zupę z cebuli lub sałatkę szparagową na ciepło.
Na obiad dobrze sprawdzi się ryż lub makaron z tofu oraz curry z pasternaku i marchewki. Korzystnie wpłynie też kiczadi rozgrzewające lub słodkie buraczki gotowane na parze. Na deser sięgnij po ciasto dyniowe lub owsiane ciasteczka z sezamem. Pij dużo ciepłych napojów – herbata ziołowa, kawa zbożowa, mleko orzechowe, herbata imbirowa, gorące mleko z przyprawami oraz ciepłe soki.
Jesienne menu dla osób pitta
Dla osób pitta polecamy śniadanie złożone z ryżu lub owsianki gotowanej na mleku sojowym, krowim lub słonecznikowym. Do owsianki dodaj duszone gruszki, jabłka, trochę cynamonu oraz prażone pestki dyni. Na lunch przyrządź zupę-krem z brokułów z kruszonymi migdałami lub zupę warzywną z kaszą jęczmienną i sałatkę z zielonego groszku. Dobrze sprawdzi się też sałatka z pora, rzodkwi i pestek słonecznika. Na obiad przygotuj pieczone ziemniaczki z brokułami lub czerwoną fasolę z ryżem.
Na deser sięgnij po kuleczki z bakaliami lub pudding ryżowy. Przygotuj ciasteczka owsiane lub koktajl z daktyli. Dobrym pomysłem jest mus jabłkowy na ciepło z dodatkiem nasion słonecznika. Jeśli jesteś bardzo głodny, przyrządź naleśniki z jagodami i syropem klonowym.
Do picia dla osób pitta polecamy: gorące mleko z przyprawami, kawę zbożową, herbaty ziołowe, ciepłe mleko migdałowe, sok winogronowy lub jabłkowy.
Jesienne menu dla osób kapha
Dla osób kapha polecamy śniadanie złożone z kaszy jaglanej lub gorące płatki kukurydziane z dodatkiem suszonych śliwek lub duszonych gruszek lub jabłek (najlepsze z dodatkiem cynamonu i kardamonu). Na lunch przyrządź zupę cebulową lub szpinak z ziemniakami. Dobrze sprawdzi się też zupa brokułowi ze słonecznikiem i ryżem basmati. Na obiad dobrym pomysłem będzie makaron gryczany z tofu i sałatką z duszonej marchewki. Dobrze sprawdzą się też pieczone ziemniaki lub kasza jaglana z dodatkiem pieczonego bakłażana.
Na deser sięgnij po pieczone jabłka lub gruszki z przyprawami. Pyszna będzie też żurawina w sosie pomarańczowym. Do picia polecamy: gorącą herbatę imbirową, herbatę z korzenia lotosu, gorące mleko sojowe z przyprawami, gorące herbaty ziołowe (m.in. miętowa, jabłkowa, gruszkowa, jagodowa).
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.