Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dieta ajurwedyjska
  • zdrowe odżywianie
  • dania wegetariańskie
  • produkty naturalne
kuchnia ajurwedyjska
Jesienne menu dla dzieci

W tym roku jesień nas nie rozpieszcza. Chłodne dni, wiatr, poranne przymrozki, zimne noce – to wszystko sprawia, że organizm dziecka potrzebuje dużo troski, aby łagodnie przestawić się na inne funkcjonowanie.

Jesienne chłody przyszły szybko i dość niespodziewanie, a jesienne przesilenie według ajurwedy jest czasem szczególnym, jeśli chodzi o stan zdrowia dziecka. Niech ta pora roku zainspiruje nas do przyrządzania pożywnych posiłków – bardziej rozgrzewających, z większą ilością przypraw.

Na śniadanie polecamy pożywną owsiankę z dodatkiem rodzynek i orzechów laskowych. Owsiankę możesz ugotować na wodzie, posłodzić miodem lub syropem z agawy. Dodaj cynamon i kardamon. Do gotującej się owsianki możesz dodać też starte jabłko lub zgniecionego, dojrzałego banana. Taka owsianka doda dziecku energii na pierwszą połowę.

Jeśli masz czas, przyrządź dziecku naleśniki gryczane z dodatkiem banana lub gruszek. Takie naleśniki możesz polać syropem klonowym i posypać płatkami migdałowymi.

Na obiad podaj dziecku słodkie buraczki gotowane na parze. Posyp je majerankiem lub rozmarynem. Dobrym smakołykiem będą też ziemniaczki zapiekane w piekarniku z ziołami. Bardzo smaczna będzie też zupa-krem z brokułów posypana tartymi migdałami. Zrób frytki z selera – będzie to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek, za którymi przepadają dzieci. Sezon na dynię powoli się kończy, warto więc wykorzystać to warzywa w diecie dziecka. Przygotuj zupę dyniową z dodatkiem ryżu basmati lub placuszki dyniowe.

Kotleciki z kaszy gryczanej, tortilla z dodatkiem pieczonych warzyw, pieczony bakłażan posypany nasionami słonecznika, makaron na słodko z dodatkiem serka i kardamonu – rozbudź w dziecku fantazję i przygotujcie te potrawy razem. Niech dziecko będzie Twoim przewodnikiem po jego kulinarnym świecie.

Pamiętaj, aby do potraw dodawać wartościowe oleje – olej z awokado, olej z pestek dyni, olej lniany czy olej słonecznikowy – dostarczą dziecku zdrowych tłuszczów.

Wspólne przygotowywanie ciasteczek i deserów to wspaniały pomysł na wspólne spędzenie czasu z dzieckiem. Zróbcie ciasteczka owsiane lub kuleczki z bakaliami. Spróbujcie przyrządzić pieczone jabłka lub pieczone gruszki z cynamonem i kruszonką. Znakomitą zabawą będzie przygotowanie ludzików z daktyli lub fig. 

Nie zapominaj o smacznych, rozgrzewających napojach. Możesz podać dziecku rozgrzewające mleko z cynamonem, ciepłe mleko migdałowe czy gorący napój imbirowy z dodatkiem cytryny i miodu. Taki napój nie tylko rozgrzeje ciało w chłodny dzień, ale też uchroni dziecko przed przeziębieniem i dostarczy bogactwa witaminy C.

Zamiast słodzonych napojów, zróbcie świeżo wyciskane soki oraz koktajle na bazie owoców, do których możesz dodać kakao i zmiksowane orzechy.

Smacznej jesieni!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl