
W tym roku jesień nas nie rozpieszcza. Chłodne dni, wiatr, poranne przymrozki, zimne noce – to wszystko sprawia, że organizm dziecka potrzebuje dużo troski, aby łagodnie przestawić się na inne funkcjonowanie.
Jesienne chłody przyszły szybko i dość niespodziewanie, a jesienne przesilenie według ajurwedy jest czasem szczególnym, jeśli chodzi o stan zdrowia dziecka. Niech ta pora roku zainspiruje nas do przyrządzania pożywnych posiłków – bardziej rozgrzewających, z większą ilością przypraw.
Na śniadanie polecamy pożywną owsiankę z dodatkiem rodzynek i orzechów laskowych. Owsiankę możesz ugotować na wodzie, posłodzić miodem lub syropem z agawy. Dodaj cynamon i kardamon. Do gotującej się owsianki możesz dodać też starte jabłko lub zgniecionego, dojrzałego banana. Taka owsianka doda dziecku energii na pierwszą połowę.
Jeśli masz czas, przyrządź dziecku naleśniki gryczane z dodatkiem banana lub gruszek. Takie naleśniki możesz polać syropem klonowym i posypać płatkami migdałowymi.
Na obiad podaj dziecku słodkie buraczki gotowane na parze. Posyp je majerankiem lub rozmarynem. Dobrym smakołykiem będą też ziemniaczki zapiekane w piekarniku z ziołami. Bardzo smaczna będzie też zupa-krem z brokułów posypana tartymi migdałami. Zrób frytki z selera – będzie to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek, za którymi przepadają dzieci. Sezon na dynię powoli się kończy, warto więc wykorzystać to warzywa w diecie dziecka. Przygotuj zupę dyniową z dodatkiem ryżu basmati lub placuszki dyniowe.
Kotleciki z kaszy gryczanej, tortilla z dodatkiem pieczonych warzyw, pieczony bakłażan posypany nasionami słonecznika, makaron na słodko z dodatkiem serka i kardamonu – rozbudź w dziecku fantazję i przygotujcie te potrawy razem. Niech dziecko będzie Twoim przewodnikiem po jego kulinarnym świecie.
Pamiętaj, aby do potraw dodawać wartościowe oleje – olej z awokado, olej z pestek dyni, olej lniany czy olej słonecznikowy – dostarczą dziecku zdrowych tłuszczów.
Wspólne przygotowywanie ciasteczek i deserów to wspaniały pomysł na wspólne spędzenie czasu z dzieckiem. Zróbcie ciasteczka owsiane lub kuleczki z bakaliami. Spróbujcie przyrządzić pieczone jabłka lub pieczone gruszki z cynamonem i kruszonką. Znakomitą zabawą będzie przygotowanie ludzików z daktyli lub fig.
Nie zapominaj o smacznych, rozgrzewających napojach. Możesz podać dziecku rozgrzewające mleko z cynamonem, ciepłe mleko migdałowe czy gorący napój imbirowy z dodatkiem cytryny i miodu. Taki napój nie tylko rozgrzeje ciało w chłodny dzień, ale też uchroni dziecko przed przeziębieniem i dostarczy bogactwa witaminy C.
Zamiast słodzonych napojów, zróbcie świeżo wyciskane soki oraz koktajle na bazie owoców, do których możesz dodać kakao i zmiksowane orzechy.
Smacznej jesieni!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.