
Ajurweda podkreśla, jak ważne jest, aby podczas jedzenia przestrzegać właściwych zasad. Ich przestrzganie sprawi, że dostarczymy swemu ciału nie tylko właściwych składników odżywczych, ale też nakarmimy swe zmysły.
Chodzi nie tylko o to, co jemy, lecz także w jaki sposób spożywamy pokarm. Jeść należy starannie i świadomie, jak również z przyjemnością.
Najlepiej, aby pokarm był ciepły i wilgotny oraz spożyty we właściwych ilościach. Posiłek nie może składać się z produktów o przeciwstawnych właściwościach. Po następny posiłek warto sięgnąć wtedy, gdy poprzedni został już strawiony. Pokarm należy spożywać uważnie, w czystym miejscu, w przyjaznym towarzystwie, nie śpiesząc się zanadto.
Pokarmy ciepłe i wilgotne są smaczniejsze i w większym stopniu pobudzają produkcję wydzielin typu pitta (enzymów) niezbędnych do trawienia. Są one właściwie trawione i ułatwiają poruszanie się wata w dół (co zapewnia dobrą perystaltykę jelit).
Pokarm, który jest nieco tłusty, wzmacnia wszystkie narządy zmysłów oraz rozjaśnia skórę. Spożywany w odpowiednich ilościach sprzyja długowieczności i nie osłabia mocy trawienia.
Podczas jedzenia należy uwzględnić swoją konstytucję oraz wyciszyć i uspokoić umysł. Jeśli umysł jest niespokojny lub jeśli odczuwamy stres i napięcie, to apetyt – podobnie jak siła trawienia – staje się słabszy.
Spożywanie pokarmów ciężkich, wychładzających, suchych, podrażniających lub mających właściwości przeciwstawne oraz jedzenie w stanie gniewu czy żalu przyczynia się do powstania toksyn, co z kolei wywołuje chorobę.
Jedzenie należy spożywać we właściwych ilościach. Nawet dobry pokarm zjedzony w nieodpowiedniej ilości może być szkodliwy. Jeśli zjemy za dużo, pożywienie nie zostanie dostatecznie strawione, a w układzie pokarmowym powstaną toksyny.
Właściwa ilość pożywienia oznacza, iż po jedzeniu nie odczuwa się ucisku w żołądku ani po bokach klatki piersiowej, ciężkości w brzuchu czy dolegliwości ze strony serca. Dodatkowo oznaki tego, że spożyliśmy odpowiednią ilość pokarmu, to poczucie zaspokojenia głodu i pragnienia, odżywienie zmysłów, odczuwanie komfortu podczas chodzenia, mówienia i snu, a także wrażenie, że mamy więcej siły.
Jedzmy zatem na zdrowie i cieszmy się z każdego smacznego posiłku, który nas odżywia.
Opracowanie na podstawie:
Ajurweda medycyną natury. David Frawley, Subhash Ranade. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.