
W czasopismach, poradnikach czy Internecie można znaleźć długą listę zaleceń żywieniowych dotyczących diety kobiety ciężarnej. Jak nie pogubić się w tym gąszczu informacji? Co na ten temat mówi ajurweda? Jakich produktów nie spożywać w ciąży? Sprawdź.
Oprócz oczywistych produktów, z których należy zrezygnować podczas ciąży, jak alkohol czy surowe jajka, dodamy jeszcze kilka produktów, o których mowa w ajurwedyjskich opracowaniach. Ważne jednak , by mieć na uwadze, że te produkty mają wpływ na przebieg ciąży i ciężarną tylko wtedy, gdy ma słabe mięśnie macicy lub zakwaszony organizm (np. przez nieodpowiednią dietę, zażywanie leków, nikotynę czy stres).
Kobieta mająca silny system reprodukcyjny i dobre zdrowie psychiczne nie odczuje poważniejszego wpływu poniższych produktów.
Podczas ciąży przez 9 miesięcy cały brzuch, lędźwie i część krzyżowa stają się bardzo delikatne i wrażliwe, dlatego należy skupić się raczej na ich wzmacnianiu, a nie na aktywności i pożywieniu, które wywiera na ten region zbytni nacisk. Stąd też ostre pożywienie, które zwiększa ruchy perystaltyczne, należy zastąpić pokarmami lekkimi i płynnymi o smaku słodkim.
Tymianek – nie wolno używać tymianku pod żadną postacią, również do inhalacji. Ma to związek z jego bardzo silnym efektem rozgrzewającym i drastycznym podniesieniem doszy pitta w następstwie użycia.
Kozieradka – powrót do formy po ciąży nie może obyć się bez jej nasion. Ta delikatnie gorzka i trochę ostra roślina stanowi też doskonałe remedium na stany osłabienia po przebytych chorobach, szczególnie zmielona z mlekiem. Papka z kozieradki przyspiesza gojenie ran, porost włosów oraz pomaga produkować mleko kobiecie karmiącej, ale podczas samej ciąży nie zaleca się jej.
Triphala – lecznicza kombinacja haritaki, amalaki i bibhitaki, służąca przede wszystkim do oczyszczenia organizmu z toksyn i złogów powstałych w procesie przemiany materii. Jest genialnym środkiem na zaparcia, ale nie w okresie ciąży. Poprzez efekt przeczyszczający zwiększa ciśnienie wewnątrz jamy brzusznej, a to bardzo niebezpieczne dla ciąży i płodu.
Papaja – zawiera naturalne estrogeny, dlatego nie powinno się jej spożywać w ciąży. Szczególnie dotyczy to pestek, w których koncentracja estrogenów jest największa.
Czosnek – wpływa na smak i zapach mleka, silnie rozgrzewa, szybko zakwasza krew, dlatego rozprzestrzenia się po ciele i trafia do rozwijającego się płodu. Kobiety pitta powinny szczególnie uważać na spożycie czosnku.
W ciąży należy unikać esencji z: arcydzięgla, nasion anyżku, bazylii, cedru, champy, cząbru, gorczycy, hyzopu, jałowca, jaśminu, kamfory, lubczyku, majeranku, melisy, mięty pieprzowej, mirry, oregano, rozmarynu, szałwii ze względu na silne działanie.
Cynamon, sproszkowany imbir i pieprz cayenne ze względu na bardzo silnie rozgrzewające właściwości powinno się spożywać z rozwagą i najlepiej w towarzystwie gorzkich i ochładzających ziół lub pokarmów.
Jeśli jesz mięso, wybieraj takie ze sprawdzonych źródeł.
Kobieta w ciąży nie powinna również stosować żadnych oczyszczających diet ani nie dokonywać tzw. detoksu organizmu.
Przeczytaj także:
Pielęgnacja ciała w czasie ciąży
Co jeść, jeśli karmisz piersią
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2018.