Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda
  • sześć smaków
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zrównoważona dieta
zasady ajurwedy, sześć smaków, zrównoważona dieta, praystawki
Jak zrównoważyć dania smakiem?

Zgodnie z praktyką ajurwedyjską każdy posiłek powinien zawierać sześć smaków, by harmonizował i służył wszystkim biesiadnikom niezależnie do ich dominującej doszy. Jak to osiągnąć? Jest na to prosty sposób: wystarczy przygotować dodatkowy sosy, przystawki, pasty. Stosować zioła i przyprawy.

Nawet jeśli przepadasz za słodkimi i kwaśnymi daniami, to odrobina goryczy, cierpkiego, słonego i ostrego smaku w diecie pomoże ci utrzymać dosze w harmonii. Stosowanie sześciu smaków w diecie pomoże zbilansować jadłospis dla całej rodziny nawet wtedy, gdy u każdego z jej członków dominuje inna konstytucja. Wzbogacenie dania o sos, podanie pasty na początku posiłku lub przystawki oraz dodatek świeżych ziół i kiełków to prosty sposób na to, aby danie działało równoważąco.

W ajurwedyjskiej diecie fasole są niezbędnym składnikiem. Warzywa strączkowe − jako bogate w błonnik, o niskiej zawartości tłuszczu i bardzo pożywne − mogą korzystnie działać na organizm, trzeba tylko wiedzieć, które są dla ciebie wskazane. W wielu przepisach z wykorzystaniem fasoli stosuje się też przyprawy i wodorosty, które ułatwiają jej trawienie. Surowe orzechy i nasiona to kolejny podstawowy składnik wielu sosów, past i przystawek. Zawierają dużo białka a zatem stanowią doskonałą alternatywę nabiału.

Orzechy i nasiona, które równoważą doszę wata:

migdały bez skórki, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, nasiona chia, kokos, siemię lniane, orzeszki piniowe, pestki dyni, nasiona sezamu, kiełki orzeszków ziemnych oraz nasiona słonecznika.

Orzechy i nasiona, które równoważą doszę pitta:

namoczone migdały, nasiona chia, kokos, siemię lniane, nasiona konopi, nasiona słonecznika.

Orzechy i nasiona, które równoważą doszę kapha:

migdały, nasiona chia, suszony kokos, mielone siemię lniane, nasiona konopi, nasiona maku, nasiona dyni, nasiona słonecznika.

 

Zobacz fasole i soczewice zielonysklep.com

Przeczytaj także: Jak smakują zioła

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker, zielone wydawnictwo

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl