Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegetariańskie
  • ajurweda Kraków
  • przepisy
kuchnia ajurwedyjska
Jak smakuje deser ajurwedyjski?

Indyjskie słodycze mają często dość płynną konsystencję. Często przyprawia się je szafranem i kardamonem, niekiedy dodaje się orzechy charole - niewielkie, smaczne orzechy spotykane w Indiach. Słodycze w Indiach przyrządza się z dodatkiem cukru jaggery. Spróbuj.

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.

 

Składniki:

1 szczypta szafranu

1 łyżka mleka

4 szklanki jogurtu

2 łyżeczki orzechów charole (opcjonalnie)

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 szklanka (albo dowolna ilość, do smaku) cukru sucanat albo innego

 

Przygotowanie:

Zamocz szafran w łyżce mleka na 10 minut. Wlej jogurt do miski i dodaj orzechy charole, kardamon, gałkę muszkatołową, namoczony szafran i cukier. Zmieszaj dokładnie i podawaj od razu. Potrawę można przechowywać w lodówce przez 2 dni.

 

Przeczytaj także:

Sziro, czyli indyjski deser 

 

 

Zobacz krem orzechowy z dodatkiem herbaty Matcha Nutura w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl