
Masz problem z niedowagą? Próbujesz przybrać na wadze, ale bezskutecznie? Wychudzenie sprawia, że czujesz się słabo i gorzej znosisz zimno i wiatr? Jakie są przyczyny wychudzenia? Co jeść i jakie zioła przyjmować, aby przybrać na wadze w zdrowy sposób? Sprawdź.
Osoby z niedowagą nie tolerują chłodu, wiatru, gorzej znoszą ból, chorobę czy przyjmowanie silnych leków. Trudno im znieść niskie temperatury zimą.
Przyczyną niedowagi lub wychudzenia są: źle zbilansowana dieta, w której brakuje składników odżywczych, niedobór snu, niepokój, zmartwienia, stres, gniew, czynniki dziedziczne.
Aby uporać się z wychudzeniem, stosuje się terapie regenerujące i wzmacniające. Ten rodzaj leczenia powoduje przybieranie na wadze, odżywia, dodaje energii, wzmacnia ciało dzięki składnikom odżywczym i kaloryczności pożywienia.
Lecznicze zioła, pokarmy i inne środki stosowane w ramach tej terapii są bogate w element ziemi oraz wody, dlatego stosuje się pokarmy i napoje o działaniu kojącym, wychładzającym, pokarmy miękkie i gęste.
Wskazane są takie produkty jak: mleko, ghee, ser biały, masło, miód oraz różne naturalne rodzaje cukru.
Terapie fizyczne obejmują stosowanie past do ciała (ubatanów) sporządzonych z natłuszczających substancji, długi i głęboki sen, pozytywne nastawienie umysłu, unikanie niepokoju, przygnębienia oraz zmartwień.
Oto niezbędne wymogi, które pomogą rozwiązać problem wychudzenia:
- głęboki sen, optymizm, równowaga emocjonalna i spokój umysłu
- unikanie niepokoju, zmartwień, intensywnej pracy fizycznej
- włączenie do diety jogurtu, mleka, ghee, cukru trzcinowego, ryżu, fasoli mungo, cukru jaggery oraz gotowanych potraw z ryżu i fasolki mung
- regularne masaże ciała olejem
- stosowanie terapii odmładzających (np. shatavari)
- stosowanie zbilansowanej, pożywnej diety, bogatej w składniki odżywcze
- częste posiłki o regularnych porach, medytacje, życie bez napięcia
- codziennie rano i wieczorem picie mleka z cukrem jaggery i łyżeczką miodu oraz spożywanie lekkostrawnych pokarmów
- stosowanie diety bogatej w białko i tłuszcze, jedzenie pożywnych zup ugotowanych z produktów zawierających dużo białka, takich jak pszenica, jęczmień, owies, ciecierzyca, fasola.
Przeczytaj także:
Zjada Cię stres - zadbaj o dietę
Opracowanie na podstawie:
Nauka o ajurwedzie w praktyce. Acharya Balkrishna. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2016.