
Wraz z rozwojem ciąży wyraźnie zmienia się samopoczucie kobiety. Niestety, często na gorsze. Na szczęście istnieją naturalne metody złagodzenia dolegliwości bez obaw o zdrowie malucha w brzuchu. Poranne mdłości, zmęczenie, niestrawność, zaparcia - wypróbuj ajurwedyjskie porady.
Poranne mdłości
Ajurwedyjskim antidotum na poranne mdłości i chroniczne zmęczenie w okresie ciąży są daktyle moczone w ghee. 10 świeżych daktyli umieścić w roztworze ghee z 1 łyżeczką imbiru, 1/8 łyżeczki kardamonu i szczyptą szafranu. Zamknąć szczelnie, trzymać trzy dni w ciepłym miejscu, po czym codziennie rano zjadać jeden z nich.
Na poranne mdłości u kobiet ciężarnych poleca się także 1 łyżkę mikstury z wody kokosowej i soku z cytryny, pitą co 15 minut. Pomocna będzie także zupa z zielonej fasolki mung z pestkami granatu.
Innym sposobem nie tylko na mdłości, ale także na skurcze i zawroty głowy w czasie ciąży jest świeży imbir w każdej postaci (np. herbatka, plaster imbiru spożyty z sokiem z cytryny lub kandyzowany).
Spożywanie pożywienie bogatego w potas, np. bananów, fasoli mung, też przyniesie ulgę.
Zgaga i niestrawność
W przypadku chronicznej niestrawności, zgagi lub biegunki należy jeść codziennie rano kilka fig i nie popijać ich niczym przez ponad godzinę. W przypadku nudności i niestrawności można zrobić miksturę z soku z cytryny z miodem, wymieszanych w równych proporcjach.
Aby ulżyć w niestrawności, wzdęciom i gazom, można wypić 1 filiżankę soku z pomarańczy ze szczyptą ajwanu i asafetydy lub 1 filiżankę soku pomidorowego wymieszaną z 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, szczyptą asafetydy i szczyptą soli.
Zaparcia
Zaparcia to typowy problem kobiet w ciąży. Ważne jest, by trzymać się stałej pory posiłków oraz pić szklankę gorącej wody zaraz po przebudzeniu, by wyregulować pracę jelit. Co może pomóc?
- spożywanie codziennie gotowanego jabłka, suszonych śliwek lub garści rodzynek (rodzynki są też dobre na anemię)
- rano na czczo można spożywać kilka fig namoczonych w ciepłej wodzie
Dojrzały banan z 1 łyżeczką ghee i szczyptą kardamonu pomaga w leczeniu hipoglikemii, zatwardzeń, a także przy wyciszaniu wilczego głodu. Banan ze szczyptą kminu, spożywany między posiłkami, pomaga przy zatwardzeniach.
Dobrym rozwiązaniem jest też picie soku ananasowego. Innym sposobem jest wypicie szklanki gorącej wody zagotowanej z 1 łyżką siemienia lnianego lub sproszkowanego siemienia lnianego.
Po posiłku, ale nie za często, warto spożywać świeży imbir z sokiem z limonki – połączenie to pobudza narządy trawienne do wydzielania enzymów, pomaga zredukować gazy, zatwardzenie i łagodzi ból brzucha. Połączenie to nie nadaje się jednak dla kobiet z dominacją doszy pitta.
Już za tydzień opiszemy, jak radzić sobie z obrzękiem nóg, przeziębieniem podczas ciąży, gorączką oraz problemami ze skórą.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz, książki wydanej przez zielone wydawnictwo.