
Zioła ajurwedyjskie - w zależności od właściwości - mają działanie odżywcze, oczyszczające, tonizujące, wzmacniające i odmładzające. Jakie zioła tonizują poszczególne dosze? Jak przyjmować zioła? Co to są nośniki ziół? Czy mleko lub miód może zmienić działanie ziół? Sprawdź.
Zioła odżywiają i oczyszczają na dwóch podstawowych poziomach. Zioła odżywcze to te, które powodują przyrost tkanek. Zawierają przede wszystkim elementy ziemi i wody, podobnie jak pokarm, lecz są subtelniejsze i wstępnie strawione. Zioła oczyszczające usuwają toksyny a tym samym ułatwiają naturalny proces oczyszczania, taki jak pocenie się. W takich ziołach zazwyczaj najwięcej jest elementu ognia, powietrza i eteru.
Zioła wykrztuśne i udrożniające górne drogi oddechowe: pomagają udrożnić kanały nerwowe i zatoki, łagodzą ból. Do takich ziół zaliczamy: woskownicę, tatarak, kamforę, cynamon, eukaliptus, imbir, miętę pieprzową, pippali oraz golterię.
Zioła oczyszczające krew oraz przeciwgorączkowe: pobudzają krążenie krwi, redukują gorąco oraz usuwają toksyny. Typowe zioła tego typu to: gotu kola, męczennica, drewno sandałowe, guggul, mirra.
Zioła uspokajające: mają właściwości przeciwbólowe oraz łagodzące choroby związane z zaostrzeniem doszy wata (powietrze), takie jak bezsenność, niepokój, lęk czy ból. Typowe zioła uspokajające to asafetyda, czosnek, jatamansi, obuwik, waleriana.
Zioła tonizujące i odmładzające wzmacniają organy wewnętrzne, tkanki, układy oraz dodają energii. Te, które ogólnie wzmacniają ciało lub dodają siły życiowej, wzmacniają umysł bezpośrednio. Niektóre w szczególności tonizują umysł.
Zioła tonizujące poszczególne dosze
Wata: amla, ashwagandha, czosnek, lukrecja, shatavari, vidari.
Pitta: amla, aloes, gotu kola, czerwony koral, lukrecja, nasiona lotosu, shatavari.
Kapha: aloes, ashwagandha, oman, czosnek, mirra, pippali.
Regenerujące umysł: tatarak, gotu kola.
Przyjmowanie ziół
Zioła można stosować do leczenia łagodnych dolegliwości oraz jako środki ogólnie tonizujące umysł. Dawka powinna wynosić około 1 grama sproszkowanych ziół lub łyżeczkę rozdrobnionych ziół na szklankę wody – należy je przyjmować dwa lub trzy razy dziennie.
Zioła mają różne działąnie w zależności od nośnika (anupana) w którym są podawane. Najważniejsze i najczęściej stosowane nośniki to:
Ghee: jest to klarowane masło. Przygotowujemy je podgrzewając masło (najlepiej surowe i niesolone) na małym ogniu do chwili, aż tłuszcz osadzie się na dnie, a płyn zbierający się na powierzchni będzie przejrzysty. Ghee to doskonały nośnik ziół, wzmacniający układ nerwowy. Odżywia tkanki nerwowe. Dodane do ziół tonizujących, wzmacnia ich właściwości odżywcze, a dodane do gorzkich ziół, wzmaga ich działanie wychładzające.
Miód: udrażnia górne drogi oddechowe, działa wykrztuśnie i odżywczo. Oczyszcza zmysły, rozjaśnia umysł. To doskonały nośnik ostrych ziół wzmacniających układ nerwowy, takich jak woskownica, tatarak, imbir lub pippali.
Mleko: zażywanie ziół w postaci naparu mlecznego zwiększa ich właściwości zarówno tonizujące, jak i uspokajające. Szklanka ciepłego mleka z ćwiercią łyżeczki gałki muszkatołowej i dodatkiem ghee to łagodny środek uspokajająco-rozluźniający. Mleczny napar z łyżeczki ashwagandhy z niewielką ilością gałki muszkatołowej jest doskonałym środkiem tonizującym i wzmacniającym układ nerwowy. Gotu kola przygotowane w mleku ma łagodne działanie tonizujące. Powinniśmy jednak stosować mleko dobrej jakości – i jeśli to możliwe – nieprzetworzone i naturalne.
Zobacz Ashwagandha Aurospirul w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurweda i umysł. Uzdrawianie świadomości. David Frawley, książka wydana przez zielone wydawnictwo.