Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • ajurweda Kraków
  • odchudzanie
  • zioła ajurwedyjskie
zdrowa dieta
Jabłka – owoce na dobre trawienie

Pojawiły się pierwsze tegoroczne jabłka – świeże, pachnące latem, nagrzane słońcem i wiatrem. Warto wykorzystać ich smak i aromat. A przy okazji przyrządzić zdrowe jabłkowe mikstury, zlikwidować zaparcia i zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Jabłka występują w licznych odmianach i kolorach, ale z punktu widzenia medycyny ajurwedyjskiej powinniśmy brać pod uwagę to, czy są dojrzałe/słodkie, czy kwaśne.

Słodkie jabłka są lekko cierpkawe, wychładzające. Z kolei kwaśne jabłka są przede wszystkim cierpkie, wychładzające i mają ostrą wipakę.

Jabłka są wskazane dla doszy pitta i kapha, lecz zbyt wysuszające dla wata, chyba że będą dobrze ugotowane i przyprawione.

Skórka jabłek jest ciężkostrawna i może wywoływać wzdęcia.

Nie jedz pestek jabłka, ponieważ są cierpkie i gorzkie oraz mogą nasilić wata.

Pomimo że surowe jabłka pobudzają wata, to likwidują zaparcia, krwawienia z dziąseł oraz nadmierne ślinienie. Jedząc dwa jabłka dziennie – najlepiej jako przekąski między posiłkami – można skutecznie usprawnić pracę jelit oraz oczyścić układ pokarmowy.

Dzięki dużej zawartości błonnika jabłka są skutecznym lekarstwem na zaparcia. Regularne spożywanie jabłek może przyczynić się do tego, że zamiast niezdrowych, wysokokalorycznych przekąsek sięgniemy po zdrowy owoc – w ten sposób w łatwy i przyjemny sposób pozbędziemy się kilku niechcianych kilogramów.

Aby uregulować trawienie i przyspieszyć perystaltykę jelit, można mniej więcej godzinę po posiłku dokładnie przeżuć obrane jabłko.

Z łatwością usuniesz z jabłka skórkę, jeśli wcześniej namoczysz je w gorącej wodzie przez 15 minut.

Sok jabłkowy pomaga złagodzić uczucie pieczenia towarzyszące chorobom o charakterze pitta, takim jak zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie okrężnicy oraz infekcje pęcherza.

Aby powstrzymać biegunkę, a także ułatwić trawienie, obierz kilka jabłek i ugotuj je do miękkości. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, szafranu oraz 1 łyżeczkę ghee i powoli zjedz.

Aby przygotować smaczny, lekkostrawny deser, obierz 5 jabłek i usuń z nich gniazda nasienne. Zmiksuj lub utrzyj, aby otrzymać przecier. Dodaj miód do smaku i dokładnie wymieszaj. Dodaj 1/8 łyżeczki kardamonu, szczyptę szafranu i gałki muszkatołowej oraz 10 kropli wody różanej lub kilka organicznych płatków róż.

Około 1 szklanki takiego miodowo-jabłkowego przecieru można zjeść nie wcześniej niż godzinę po posiłku.

Według ajurwedy przez co najmniej 4 godziny przed zjedzeniem lub po zjedzeniu przecieru nie należy spożywać mleka, jogurtu ani ryb, ponieważ pokarmów tych nie wolno z sobą łączyć.

Deser według tego przepisu jest lekkostrawny, można go podawać dzieciom czy osobom starszym w przypadku zaparć. Dodatkowo wzmacnia serce i przynosi ulgę w przypadku opuchlizny stóp. Tradycyjnie jadają go osoby cierpiące na żylaki, bezsenność oraz osłabienie.

Znakomicie reguluje trawienie, a ponieważ ma pyszny smak – jest zdrowym zamiennikiem słodkich i wysoko przetworzonych słodyczy.

 

Wypróbuj jabłka z aromatycznymi przyprawami – cynamon, kolendra, kardamon, szafran – te i inne przyprawy znajdziesz na zielonysklep.com - zobacz tutaj.

 

 

 

 

Przeczytaj także:

Świadomość jedzenia

Owoce a dosze

Dobre trawienie - klucz do zdrowia 

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl