Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • słodycze indyjskie
  • deser ajurwedyjski
  • na trawienie
  • koper włoski
słodkości, deser ajurwedyjski, z koprem
Indyjskie słodkości z koprem włoskim

Tego typu słodycze są podawane w wielu indyjskich restauracjach i przy wejściu do świątyń, co sprawia, że czujemy się życzliwie witani. Koper włoski jest powszechnie znany ze swoich właściwości poprawiających trawienie oraz perystaltykę jelit i zmniejszających objawy wzdęcia. Ten deser można jeść przed posiłkiem lub po nim, aby pobudzić ogień trawienny.

 

 

Składniki:

½ szklanki nasion kopru włoskiego

2 łyżki nasion kminu

2 łyżknasion kolendry

2 łyżki pokruszonego cukru jaggery

⅛ łyżeczki sproszkowanego kardamonu

 

Wsyp koper włoski, kmin i kolendrę do ciężkiego rondla i postaw garnek na średnim ogniu. Ostrożnie praż nasiona, mieszając nieustannie, aż zaczną wydzielać silny zapach. Zestaw z ognia. Mieszając, dodaj cukier jaggery oraz kardamon. Przechowuj w szklanym pojemniku.

wata + − pitta + − kapha + −

czas przygotowania: 10 minut

porcja: około ½ szklanki

 

Zobacz przyprawyzielonysklep.com

Przeczytaj także: Kiczadi na trawienie

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker, zielone-wydawnictwo.pl

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl