
Ostro-słodkie słodycze z domieszką przypraw są podawane w wielu indyjskich restauracjach. Można serwować je przed lub po posiłku, aby pobudzić trawienie. Znakomicie nadają się też jako słodka posypka do wielu dań. Czy wiesz, jak smakują słodkości z dodatkiem nasion kopru, kolendry, kminu i kokosa? Spróbuj.
Z podanej ilości składników przygotujesz około 1/2 szklanki słodkości.
Składniki:
1/2 szklanki nasion kopru włoskiego
2 łyżki nasion kminu
2 łyżki nasion kolendry
2 łyżki pokruszonego cukru jaggery lub cukru kokosowego
1/8 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
Przygotowanie:
Wsyp koper włoski, kmin i kolendrę do ciężkiego rondla i postaw garnek na średnim ogniu. Ostrożnie praż nasiona, mieszając nieustannie, aż zaczną wydzielać silny zapach. Zestaw z ognia. Mieszając, dodaj cukier jaggery (lub cukier kokosowy) oraz kardamon.
Przechowuj w szklanym pojemniku.
Ten deser można jeść jako samodzielną przekąskę. Polecamy go jako słodycz po posiłku, ponieważ poprawia trawienie. Można go też używać jako posypkę do wielu dań, np. do naleśników lub kanapek na słodko.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Pudding migdałowy z kardamonem
Słodkie kuleczki dla małych odkrywców
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.