Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia indyjska
  • przepisy wegańskie
  • słodycze bezglutenowe
  • ciasta wegańskie
kuchnia indyjska
Indyjskie słodkości

Ostro-słodkie słodycze z domieszką przypraw są podawane w wielu indyjskich restauracjach. Można serwować je przed lub po posiłku, aby pobudzić trawienie. Znakomicie nadają się też jako słodka posypka do wielu dań. Czy wiesz, jak smakują słodkości z dodatkiem nasion kopru, kolendry, kminu i kokosa? Spróbuj.

Z podanej ilości składników przygotujesz około 1/2 szklanki słodkości.

 

Składniki:

1/2 szklanki nasion kopru włoskiego

2 łyżki nasion kminu

2 łyżki nasion kolendry

2 łyżki pokruszonego cukru jaggery lub cukru kokosowego

1/8 łyżeczki sproszkowanego kardamonu

 

Przygotowanie:

Wsyp koper włoski, kmin i kolendrę do ciężkiego rondla i postaw garnek na średnim ogniu. Ostrożnie praż nasiona, mieszając nieustannie, aż zaczną wydzielać silny zapach. Zestaw z ognia. Mieszając, dodaj cukier jaggery (lub cukier kokosowy) oraz kardamon.

Przechowuj w szklanym pojemniku.

Ten deser można jeść jako samodzielną przekąskę. Polecamy go jako słodycz po posiłku, ponieważ poprawia trawienie. Można go też używać jako posypkę do wielu dań, np. do naleśników lub kanapek na słodko.

Smacznego!

 

Koper, kmin, kolendrę, kardamon, a także wysokiej jakości cukier jaggery znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Pudding migdałowy z kardamonem

Wegański krem czekoladowy

Słodkie kuleczki dla małych odkrywców 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl