
Polecamy przepis na pyszny koktajl bogaty w białko, który łączy tradycyjne przyprawy indyjskie oraz surowe kakao. To znakomita propozycja na energetyczne śniadanie, jeśli chcesz zacząć dzień z dużą dawką pozytywnej energii. Banan, daktyle, cynamon, wanilia, imbir, migdały – 10 minut i gotowe!
Z podanej ilości składników przygotujesz 1 porcję koktajlu.
Składniki:
1 banan pokrojony na 3-4 kawałki
1 łyżka siemienia lnianego lub nasion chia
3 daktyle bez pestek
1 łyżka utartego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki ziarenek wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
szczypta zmielonych goździków
1 łyżka surowego kakao w proszku (lub zwykłego kakao) lub karobu
1/4 szklanki surowych migdałów lub orzechów włoskich
30 gramów wody
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w blenderze. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek naczynia osadzającą się masę.
Przelej do swojego ulubionego kubka lub szklanki. Gotowe!
Smacznego!
Nasiona chia i indyjskie przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Koktajl ananasowy z miętą i daktylami
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.