
Polecamy aromatyczną marmoladę o smaku imbirowym, która jest doskonałym dodatkiem do tostów, omletów, naleśników i ciasteczek. Jest pyszna, a do tego korzystna przy przeziębieniu, kaszlu i astmie.
Czas przygotowania: 20–25 minut
− wata, + pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 1 szklankę marmolady.
Składniki:
1 duży korzeń świeżego imbiru (1 szklanka startego)
1,5 szklanki wody
1/2 szklanki koncentratu jabłkowego
1 łyżka świeżej, startej skorki z limonki lub cytryny (ekologicznej)
1/2 łyżeczki zmielonego, suszonego imbiru
Przygotowanie:
Obierz i zetrzyj imbir na tarce. Połącz wodę, koncentrat jabłkowy, skórkę z limonki i suszony imbir i gotuj na średnim ogniu, aż marmolada zgęstnieje (10–12 minut). Przechowuj ją w lodowce przez 3–4 dni. Podawaj do herbaty i tostów, naleśników lub do przystrojenia indyjskich curry.
Uwagi: Bardzo dobry dodatek, poprawiający pracę przewodu pokarmowego i ogólnie trawienie.
Warianty: Po ugotowaniu marmolady dodaj do niej szczyptę szafranu i po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej i kardamonu. Dobrze wymieszaj. Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.