
Polecamy rozgrzewającą kawę z dodatkiem imbiru i gałki muszkatołowej, słodzoną syropem z brązowego ryżu. Rozgrzewające właściwości imbiru, prażonego jęczmienia, cykorii i fig pobudzają krążenie krwi oraz dodają energii i witalności. Piękny aromat i pyszny smak – daj się skusić.
Kawę latte polecamy w wersji wegańskiej.
Czas przygotowania: 10 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz jedną porcję kawy.
Składniki:
1 szklanka wody
1 cm świeżego imbiru pokrojonego na plasterki
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy ziołowej
1 łyżka mleka migdałowego lub owsianego lub ryżowego lub innego mleka wegańskiego według upodobań
1 łyżeczka syropu klonowego lub syropu z brązowego ryżu
szczypta gałki muszkatołowej
Na średnim ogniu zagotuj w rondelku wodę z imbirem. Zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut. Przecedź płyn i wlej do szklanki. Mieszając, dodaj kawę ziołową, mleko migdałowe (lub inne mleko wegańskiej według upodobań), syrop klonowy oraz gałkę muszkatołową.
Podawaj gorące. Smacznego!
Przeczytaj także:
Czaj masala - indyjska herbata z mlekiem
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukaże się wkrótce nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o.