Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • woda
  • rodzaje
  • właściwości
  • wskazana
I jeszcze o wodzie

Woda jest wskazana dla wszystkich i w każdej sytuacji, choć w niektórych okolicznościach należy ograniczać jej ilość. Warto znać jej właściwości i działanie różnych rodzajów wody oraz pamiętać o nich, by służyła zdrowiu naszego organizmu.

 

 

Woda jest wskazana dla wszystkich i w każdej sytuacji, choć w niektórych okolicznościach należy ograniczać jej ilość, na przykład w razie jadłowstrętu, ślinotoku, cukrzycy, słabego trawienia, chronicznych dolegliwości brzucha (w szczególności wodobrzusza), obrzęku, zaburzeń nerek, przewlekłego przeziębienia, gruźlicy, chorób oczu oraz chorób skóry takich jak trąd lub skaleczenia. Jeśli jednak nie pijemy wody, to zapadamy na różne choroby, musimy zatem dostosować jej ilość do okoliczności, a wówczas podziała ona korzystnie.

W chorobach wata i kapha oraz w przypadku otyłości zaleca się picie ciepłej wody, a przy zaostrzeniu pitta − zimnej. W niektórych chorobach skutecznie działa gorąca lub ciepła woda, podczas gdy w innych dobroczynne działanie ma woda zimna. Chłodna woda jest skuteczna w przypadku niestrawności i uczucia pieczenia w żołądku, ponieważ łagodzi i wzmacnia trawienie, jest zaś niewskazana w astmie oskrzelowej, przeziębieniu i kaszlu, gdyż nasila te dolegliwości. Warto znać właściwości i działanie różnych rodzajów wody oraz pamiętać o nich.

Nie pij wody natychmiast po posiłku, ponieważ zaburza to wchłanianie składników odżywczych podczas trawienia i ich przyswajania. Jest to szczególnie przeciwwskazane przy bólach głowy, czkawce, kaszlu, astmie oskrzelowej i gruźlicy. W przypadku dolegliwości związanych z głową picie wody po jedzeniu jeszcze bardziej zaostrza wata. Zazwyczaj tłuszcz zawarty w pożywieniu łagodzi wata, ale chłodna woda zaostrza tę doszę.

Zimna woda

Stosowanie zimnej wody zaleca się w przypadku omdleń, zawrotów głowy, zmęczenia, duszności, zaostrzenia pitta, uczucia pieczenia, zaburzeń krwi, zatrucia, odurzenia, wymiotów i krwawienia, na przykład z nosa. Zimna woda poprawia trawienie, ale jednocześnie nasila jadłowstręt, rozstrzeń, wzdęcia, sprue, przeziębienie, ból gardła, niedrożność, astmę oskrzelową, kaszel, czkawkę, ból żeber i kataraktę. Nie powinno się jej pić po spożyciu tłustych pokarmów (ghee, oleju, masła i innych podobnych produktów).

Gorąca woda

Gorąca woda jest lekka. Poprawia trawienie i wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego. Łagodzi chroniczne przeziębienie, czkawkę, rozstrzeń, wzdęcia i skutki zaostrzenia wata. Przegotowana woda jest czysta i wolna od czynników chorobotwórczych. Woda zagotowana i odparowana do trzech czwartych początkowej objętości zyskuje zdolność łagodzenia wata i likwiduje choroby spowodowane przez tę doszę. Gdy odparujemy połowę początkowej objętości wody, pozostała połowa nosi nazwę uszna (gorąca woda). Jej działanie jest nadzwyczaj korzystne, gdyż łagodzi wszystkie trzy dosze oraz związane z nimi choroby. Oczyszcza mocz i działa dobroczynnie w przypadku astmy oskrzelowej, kaszlu, gorączki oraz problemów trawiennych. Picie gorącej wody wieczorem rozpuszcza nagromadzoną doszę kapha, a także ułatwia usunięcie wata i pozbycie się problemów z wydalaniem.

Arogjambu to jedna czwarta początkowej objętości wody, jaka pozostała po jej wygotowaniu. Jest zawsze skuteczna w działaniu, lekka, łatwo się wchłania i podsyca ogień trawienny. Kiedy pijemy ją gorącą, wówczas łagodzi wzdęcia, zaparcia, rozstrzeń żołądka, silne bóle żołądka, anemię, silne bóle, opuchliznę brzucha, wymioty, zapalenie okrężnicy, biegunkę, dyzenterię, gorączkę, obrzęk, ból żeber, astmę oskrzelową, kaszel, czkawkę, nadmierne pragnienie oraz zaostrzenie dosz wata i kapha. Poza tym oczyszcza mocz.

 

Opracowanie na podstawie:

Nauka o ajurwedzie w praktyce. Kompendium zasad zdrowego życia, Acharya Balkrishna, zielone-wydawnictwo.pl

 

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl