Wiosna to pora rozpoczynania oraz uwalniania nagromadzonej w czasie zimy energii serca. Nadszedł czas, by zasiać nasiona zdrowia na nadchodzący rok. Wiosną zgromadzone w naszym systemie kapha topnieje pod wpływem ciepła słońca, a wraz z nim odchodzi zimowy tłuszczyk - miejmy nadzieję!.
Uwolnienie kapha w organizmie może zaburzyć siłę trawienia, przyczyniając się do braku równowagi, objawiającego się katarem siennym, wiosennymi przeziębieniami i grypą. To właściwy moment na zredukowanie kapha – wybierajmy więc pokarmy lekkie i świeże o gorzkim smaku. Klasycznym „wiosennym tonikiem” używanym w wielu kulturach jest napój sporządzony z ciemnozielonych warzyw liściastych. Takie warzywa, jak pokrzywa, czy mniszek lekarski - bardzo dobry na nerki i wątrobę - są źródłem smaku lekko gorzkiego, suchego i ostrego. Bardzo korzystnie wpływają na organizm w początkach zazwyczaj mokrej wiosny. Tonik oczyszcza cały organizm z resztek nagromadzonych w czasie zimnych i mokrych miesięcy niczym wiosenne porządki w domu.
Warto rozpocząć też w tym czasie ćwiczenia fizyczne, które pomagają w oczyszczaniu organizmu. Dobrze byłoby nie przegapić tego momentu. Podczas przygotowań do odnowy najlepiej unikać potraw ciężkich, oleistych, słodkich i kwaśnych. Herbata imbirowa jest świetnym napojem zarówno jesienią, jak i wiosną – rozgrzewa ciało i wzmacnia agni, ponieważ ma właściwości ściągające.
Zobacz książki o ajurwedzie w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Ajurwedyjskie wskazówki na wiosnę
Opracowanie na podstawie:
Nauka o ajurwedzie w praktyce. Kompendium zasad zdrowego życia, Acharya Balkrishna, zielone-wydawnictwo.pl