
Niskie stężenie cukru we krwi jest częstym problemem zdrowotnym. Od właściwego poziomu cukru we krwi zależy dobra praca mózgu i inne procesy organizmu. Jakie są objawy hipoglikemii? Dlaczego hipoglikemia się pojawia? Jak jej zaradzić? O czym warto pamiętać, mając hipoglikemię?
Jeśli poziom cukru we krwi gwałtownie spada, mózg nie otrzymuje dostatecznej dawki pożywienia. Mogą pojawić się wówczas: dreszcze, ból głowy, senność, pocenie się, nerwowość, dezorientacja. Nie można lekceważyć tych objawów.
Według ajurwedy, hipoglikemia występuje zazwyczaj u osób z zaburzeniem doszy pitta. Zwiększona pitta pobudza wydzielanie insuliny, która obniża poziom cukru we krwi, czego skutkiem jest hipoglikemia. Ta z kolei powoduje wydzielanie adrenaliny, która przyspiesza bicie serca.
Hipoglikemia jest zaburzeniem wymagającym uważności i ostrożności. Dla zachowania odpowiedniego poziomu cukru we krwi, osoby z tą dolegliwością powinny jeść regularne posiłki (koniecznie śniadanie, drugie śniadanie oraz obiad), jak też owoce oraz inne przekąski pomiędzy posiłkami albo wtedy, gdy odczuwają objawy hipoglikemii.
Należy zwiększyć ilość węglowodanów złożonych w głównych posiłkach – ich trawienie jest wolniejsze, dzięki czemu wahania poziomu cukru we krwi nie będą gwałtowne.
Są dwa rodzaje hipoglikemii: wynikająca z postu oraz reaktywna. Hipoglikemia wynikająca z poszczenia jest skutkiem niedożywienia. To dlatego osoby o skłonności do niskiego stężenia cukru we krwi muszą jadać regularne posiłki.
Hipoglikemia reaktywna występuje wtedy, gdy trzustka (często w odpowiedzi na spory pobór cukru) wydziela zbyt dużo insuliny. Nazywa się to także hipoglikemią poposiłkową. Około 90 minut po jedzeniu poziom cukru we krwi spada, a chora osoba potrzebuje zjeść coś słodkiego.
W przypadku hipoglikemii unikaj potraw pikantnych, fermentowanych, owoców kwaśnych i cytrusowych oraz napojów alkoholowych.
Pij herbatę z lukrecji. Kiedy dopadną cię zawroty głowy, omdlenie albo inne objawy hipoglikemii, zaparz filiżankę herbaty z lukrecji – łyżeczka korzenia lukrecji na filiżankę wody. Herbata ta bezpiecznie zwiększa poziom cukru we krwi. Osoby z nadciśnieniem powinny stosować ją tylko sporadycznie, gdyż – stosowana w dużej ilości – może powodować wzrost ciśnienia krwi.
Środki ziołowe. Najlepszymi ziołami na hipoglikemię są brahmi, jatamansi oraz lukrecja, które tonizują działanie mózgu, odżywiają go i pozwalają funkcjonować na ograniczonej ilości cukru. Z mieszanki tych ziół, w równych ilościach, sporządź herbatę. Zostaw do namoczenia 1/2 łyżeczki w filiżance gorącej wody, pij po drugim śniadaniu i po obiedzie.
Ćwicz jogę. Niektóre asany jogi wzmacniają trzustkę oraz zapobiegają hipoglikemii: Paw, Wielbłąd, Podniesiony Lotos, Nauli. Osoby podatne na tę chorobę powinny praktykować te asany, a także zadbać o prawidłowy, głęboki oddech.
Senność. Jeśli dopada cię senność wynikająca z obniżenia poziomu cukru we krwi, pij sok z granatów lub sok ze świeżo wyciskanych słodkich pomarańczy.
Przeczytaj także:
Zboża w diecie wegetariańskiej
Orzechy i nasiona - źródło zdrowych tłuszczów
Opracowanie na podstawie:
Ayurveda. Księga domowych środków leczniczych. Vasant D. Lad. Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa KOS, Katowice 2014 - książka do nabycia w zielonysklep.com