
Imbir, często nazywany "uniwersalnym lekiem", ma właściwości lecznicze i rozgrzewające, dodaje energii, działa przeciwzapalnie, a przy tym ma rozmaite zastosowanie w kuchni. Pobudza apetyt, poprawia krążenie oraz łagodzi niestrawność. Jak smakuje w połączeniu z kurkumą? Wypróbuj herbatkę z imbirem i kurkumą.
Z podanej ilości składników przygotujesz 2 porcje herbaty.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
2 szklanki wody
5 cm obranego i utartego świeżego imbiru
5 cm obranego i utartego świeżego korzenia kurkumy
1-2 łyżeczki syropu klonowego
Przygotowanie:
W średnim rondlu zagotuj wodę z imbirem i kurkumą. Zmniejsz ogień. Gotuj przez 10-15 minut. Odcedź i nalej do szklanek. Mieszając, dodaj do smaku syrop klonowy.
Świeży korzeń kurkumy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub z produktami kuchni orientalnej. Jeśli nie masz takiej możliwości, możesz zamiennie użyć 1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy. Dodaj ją wraz z syropem klonowym.
Wypróbuj tez herbatkę ze świeżego imbiru.
Zagotuj w średniej wielkości rondelku 4 szklanki wody z kawałkiem świeżego imbiru pokrojonego w plasterki. Gotuj przez 1 minutę. Zestaw z ognia. Odczekaj 10-15 minut, aż napój się zaparzy. Przecedź i nalej do szklanek. Popijaj herbatkę w temperaturze pokojowej w ciągu dnia. Działa ona korzystnie na serce oraz łagodzi objawy takich chorób jak artretyzm, ból gardła, zmęczenie, niestrawność, mdłości, wzdęcia, gorączka, przeziębienie, kaszel, astma i zapalenie krtani.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Lemoniada z miętą po ajurwedyjsku
Herbaty Tulsi Organic Wellness
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.