
Jedni wolą kawę, inni są smakoszami herbaty. Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki gorącej, aromatycznej herbaty. Do śniadania, po obiedzie, do kolacji, z dobrym ciastem, w wolnej chwili… Każda pora jest odpowiednia na dobrą herbatę. Sprawdź nasze propozycje.
Herbata do śniadania
1/2 łyżeczki utartego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szczypta kardamonu
1 szklanka wody
Zagotuj wodę i dodaj przyprawy. Przykryj, wyłącz palnik i odczekaj kilka minut.
Napój jest wskazany dla wszystkich dosz.
Herbata do obiadu
1/3 łyżeczki nasion kminu
1/3 łyżeczki nasion kolendry
1/3 łyżeczki nasion kopru
1 szklanka wody
Zagotuj wodę i dodaj przyprawy. Wyłącz palnik, przykryj naczynie i odczekaj 5 minut. Odcedź i posłódź zgodnie z zaleceniami dla swojej doszy (na przykład nierafinowanym cukrem trzcinowym, miodem, syropem klonowym czy syropem z brązowego ryżu).
Herbata na dobre popołudnie
1/8 łyżeczki nasion kopru
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki rumianku
1 szklanka wody
Zagotuj wodę i dodaj przyprawy. Wyłącz palnik, przykryj naczynie, i odczekaj kilka minut. Posłódź zgodnie z zaleceniami dla swojej doszy (na przykład nierafinowanym cukrem trzcinowym, miodem, nektarem z kokosa, syropem klonowym czy syropem z brązowego ryżu).
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.