Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • herbaty ajurwedyjskie
  • produkty naturalne
  • zdrowa dieta
  • ajurweda Kraków
poprawa trawienia
Herbata na poprawę trawienia

Czy wiesz, że samodzielnie możesz przygotować znakomity preparat na poprawę trawienia? Wystarczy kilka składników: suszony imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, czarny pieprz i ajwan. Jakie właściwości lecznicze ma taka herbata? Jak ją dawkować, jakie są wskazania do stosowania? Sprawdź.

 

Składniki: suszony imbir, czarny pieprz, pippali, kolendra, gałka muszkatołowa, ajwan (jeśli nie jest on dostępny, to można użyć goździków) w równych częściach.

Dosze: łagodzi kapha i wata, zaostrza pitta

Działanie: pobudzające, wykrztuśne, wiatropędne

Wskazania: brak apetytu, niestrawność, nudności, gazy jelitowe, złe wchłanianie, kaszel, przeziębieni, choroby trawienne

Dawka: 1-4 gramów trzy razy dziennie, przed posiłkami, aby zwiększyć apetyt. Po posiłkach, aby poprawić trawienie.

Z czym łączyć? Na ogół ciepła woda. Z miodem dla kapha, z ciepłą wodą dla pitta i wata. Dla osób typu pitta bezpieczniejszy z surowym cukrem, ghee lub żelem aloesowym. Osobom typu wata zaleca się również ciepłe mleko.

Przeciwwskazania: choroby zapalne układu pokarmowego (w takich przypadkach należy go podawać z mlekiem lub żelem aloesowym). Stosować ostrożnie u osób z doszą pitta.

Dieta: można stosować ze wszystkimi pokarmami poprawiającym wchłanianie, zwykle zaleca się lekkie, rozgrzewające produkty zawierające pełne zboża oraz warzywa gotowane na parze. Jest skuteczny razem z dietą odtruwającą lub łagodzącą kapha; zwykle zalecany dla wata. Zażywany z mlekiem lub nabiałem, poprawia wchłanianie. Neutralizuje negatywne działanie wychładzających,  wilgotnych pokarmów, takich jak surowe warzywa lub soki owocowe.

 

Zobacz herbata Yogi Tea na trawienie w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Herbata dla trojga 

 

Opracowanie na podstawie:

Terapie ajurwedyjskie. Praktyczny przewodnik. David Frawley. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2019.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl