
Czy wiesz, że samodzielnie możesz przygotować znakomity preparat na poprawę trawienia? Wystarczy kilka składników: suszony imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, czarny pieprz i ajwan. Jakie właściwości lecznicze ma taka herbata? Jak ją dawkować, jakie są wskazania do stosowania? Sprawdź.
Składniki: suszony imbir, czarny pieprz, pippali, kolendra, gałka muszkatołowa, ajwan (jeśli nie jest on dostępny, to można użyć goździków) w równych częściach.
Dosze: łagodzi kapha i wata, zaostrza pitta
Działanie: pobudzające, wykrztuśne, wiatropędne
Wskazania: brak apetytu, niestrawność, nudności, gazy jelitowe, złe wchłanianie, kaszel, przeziębieni, choroby trawienne
Dawka: 1-4 gramów trzy razy dziennie, przed posiłkami, aby zwiększyć apetyt. Po posiłkach, aby poprawić trawienie.
Z czym łączyć? Na ogół ciepła woda. Z miodem dla kapha, z ciepłą wodą dla pitta i wata. Dla osób typu pitta bezpieczniejszy z surowym cukrem, ghee lub żelem aloesowym. Osobom typu wata zaleca się również ciepłe mleko.
Przeciwwskazania: choroby zapalne układu pokarmowego (w takich przypadkach należy go podawać z mlekiem lub żelem aloesowym). Stosować ostrożnie u osób z doszą pitta.
Dieta: można stosować ze wszystkimi pokarmami poprawiającym wchłanianie, zwykle zaleca się lekkie, rozgrzewające produkty zawierające pełne zboża oraz warzywa gotowane na parze. Jest skuteczny razem z dietą odtruwającą lub łagodzącą kapha; zwykle zalecany dla wata. Zażywany z mlekiem lub nabiałem, poprawia wchłanianie. Neutralizuje negatywne działanie wychładzających, wilgotnych pokarmów, takich jak surowe warzywa lub soki owocowe.
Zobacz herbata Yogi Tea na trawienie w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Terapie ajurwedyjskie. Praktyczny przewodnik. David Frawley. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2019.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu