
Polecamy uspokajający i rozgrzewający czaj – napój na bazie mleka sojowego i herbaty miętowej z dodatkiem cynamonu, goździków, imbiru i kardamonu. Napój pasuje prawie do każdego posiłku. Jest aromatyczny i delikatnie słodki.
Czas przygotowania: 50 minut
– – wata, 0 pitta, 0 kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 6 szklanek napoju.
Składniki:
2 szklanki wody
1 łyżka świeżej mięty, 2 łyżki suszonej lub 3 torebki herbaty miętowej
1 litr mleka krowiego lub sojowego
1 laska cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka suszonego imbiru
3/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
2 łyżki lub 1/2 szklanki substancji słodzącej (syropu z ryżu brązowego, cukru trzcinowego lub miodu)
Przygotowanie:
Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj miętę w torebkach lub w przyrządzie do parzenia. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmij miętę, dodaj mleko, przyprawy i wybraną substancję słodzącą (jeśli używasz miodu, odczekaj aż herbata będzie całkiem gotowa i dopiero wtedy go dodaj).
Zagotuj ponownie, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez kolejne 30 minut.
Podawaj gorące. Smacznego!
Uwagi: Osoby kapha nie powinny pić mleka sojowego i mogą dodać tylko minimalną ilość substancji słodzącej, najlepiej miodu.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.