
Herbatka dla waty, herbatka dla pitty, herbatka dla kaphy - jak skomponować napój odpowiedni dla danej doszy? Jak zmodyfikować skład herbaty w zależności od samopoczucia? Dosładzać czy nie? Pić ciepłą czy schłodzoną? Przedstawiamy trzy przepisy na herbaty dla poszczególnych dosz.
Herbatka dla waty
Składniki: po 1/4 łyżeczki świeżego, pokrojonego w kostkę imbiru, kardamonu, cynamonu i kopru włoskiego, 2 filiżanki wody
Zagotować wodę i dodać do niej przyprawy, pogotować kilka minut. Odcedzić i dosłodzić do smaku.
Herbatka dla pitty
Składniki: po 1/4 łyżeczki kminu, kolendry kopru włoskiego, owoców róży oraz liści świeżej kolendry, 2 filiżanki wody.
Zagotować wodę, dodać do niej przyprawy i pogotować 5 minut. Odcedzić i dosłodzić do smaku.
Herbatka dla kaphy
Składniki: po 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru, goździków, kopru włoskiego oraz kozieradki, 2 filiżanki wody
Zagotować wodę, dodać do niej przyprawy i gotować jeszcze 5 minut. Odcedzić.
Zobacz nasiona kopru włoskiego w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz kmin rzymski w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu