Dale są bardzo popularnym daniem w Indiach, łatwym w przygotowaniu i jednocześnie bardzo bogatym w białko. Świetnie pasują do ryżu, ćapati, maślanki curry oraz przystawek warzywnych. Przygotowujemy je z odrobiną smaku kwaśnego, który poprawia trawienie. W Bombaju używany jest do tego tamaryszek, a w Gudźaracie korzysta się z cytryny lub limonki.
Składniki:
1¾ szklanki fasolki mung w połówkach lub w całości (tzw. mung dal)
6½ szklanek wody
1 łyżka oleju słonecznikowego lub ghee
½ łyżeczki nasion gorczycy
½ łyżeczki kurkumy
⅛ łyżeczki asafetydy
1 łyżeczka soli morskiej
1½ łyżeczki słodu jęczmiennego lub syropu z brązowego ryżu
1½ łyżeczki soku z limonki lub soku z cytryny
1 łyżeczka zmielonej kolendry
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki łagodnej curry
¼ posiekanej zielonej papryczki (według uznania, pomiń dla pitta)
1 rozgnieciony ząbek czosnku (według uznania, pomiń dla pitta)
Namocz fasolkę mung na 2 godziny, osusz. W dużym i ciężkim garnku rozgrzej olej lub ghee, dodaj nasiona gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, dodaj kurkumę, asafetydę, fasolkę mung, wodę i pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj. Przykryj i gotuj przez ½ godziny, jeśli użyłeś fasolki w połówkach, bądź przez godzinę, jeśli użyłeś fasolki w całości, aż zmięknie.
Uwaga: Gudźaracki dal działa wszechstronnie korzystnie na zdrowie. Ważnym elementem przygotowania jest namoczenie fasolki, co silnie redukuje gazy. Fasolkę można namoczyć na noc, jest to wygodniejsze. Osoby kapha powinny dodać do dalu papryczkę lub suszony imbir.
czas przygotowania: 40 minut plus ok. 2 godziny na moczenie fasolki mung
– wata, – pitta, – kapha
Zobacz przyprawy, ryż w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Zupa oczyszczająca z toksyn
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl