Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • danie indyjskie
  • przepis
  • dal trójdoszowy
dal, gudżarat, trzy dosze. trójdoszowy,
Gudźaracki dal trójdoszowy

Dale są bardzo popularnym daniem w Indiach, łatwym w przygotowaniu i jednocześnie bardzo bogatym w białko. Świetnie pasują do ryżu, ćapati, maślanki curry oraz  przystawek warzywnych. Przygotowujemy je z odrobiną smaku kwaśnego, który poprawia trawienie. W Bombaju używany jest do tego tamaryszek, a w Gudźaracie korzysta się z cytryny lub limonki.

 

 

Składniki:

1¾ szklanki fasolki mung w połówkach lub w całości (tzw. mung dal)

6½ szklanek wody

1 łyżka oleju słonecznikowego lub ghee

½ łyżeczki nasion gorczycy

½ łyżeczki kurkumy

⅛ łyżeczki asafetydy

1 łyżeczka soli morskiej

1½ łyżeczki słodu jęczmiennego lub syropu z brązowego ryżu

1½ łyżeczki soku z limonki lub soku z cytryny

1 łyżeczka zmielonej kolendry

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki łagodnej curry

¼ posiekanej zielonej papryczki (według uznania, pomiń dla pitta)

1 rozgnieciony ząbek czosnku (według uznania, pomiń dla pitta)

Namocz fasolkę mung na 2 godziny, osusz. W dużym i ciężkim garnku rozgrzej olej lub ghee, dodaj nasiona gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, dodaj kurkumę, asafetydę, fasolkę mung, wodę i pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj. Przykryj i gotuj przez ½ godziny, jeśli użyłeś fasolki w połówkach, bądź przez godzinę, jeśli użyłeś fasolki w całości, aż zmięknie.

Uwaga: Gudźaracki dal działa wszechstronnie korzystnie na zdrowie. Ważnym elementem przygotowania jest namoczenie fasolki, co silnie redukuje gazy. Fasolkę można namoczyć na noc, jest to wygodniejsze. Osoby kapha powinny dodać do dalu papryczkę lub suszony imbir.

czas przygotowania: 40 minut plus ok. 2 godziny na moczenie fasolki mung

– wata, – pitta, – kapha

 

Zobacz przyprawy, ryż w zielonysklep.com

Przeczytaj także: Zupa oczyszczająca z toksyn

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl

 

 

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl