
Guayusa to herbata, którą warto pić, kiedy czujecie się ospali, znudzeni i pozbawieni energii. Już po jednej filiżance nasze zmysły wyostrzają się, a mózg pracuje efektywniej. Zyskujemy energię do działania ale bez niepotrzebnego niepokoju i napięcia.
Herbatę guayusa spożywano w krajach Ameryki Południowej od ponad dwóch tysięcy lat. Wytwarzana jest z liści drzewa ostrokrzewu znanego pod nazwą botaniczną Ilex guayusa. Ceniona jest za swoje właściwości stymulujące energię, zwiększające jasność umysłu i zdolność koncentracji. Guayusa wpływa pozytywnie na stan umysłu, poprawia samopoczucie, sprzyja skupieniu i koncentracji ale to nie wszystko.
Guayusa jest bardzo bogata w składniki odżywcze. Zawiera niezbędne aminokwasy, które wywołują relaks i warto wiedzieć: zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata. Przeciwutleniacze wpływają na poprawę kondycji układu sercowo-naczyniowego i układu odpornościowego, zapobiegają również przedwczesnemu starzeniu się oraz chronią układ nerwowy przed chorobami zwyrodnieniowymi. Przeciwutleniacze w guayusie pomagają eliminować wolne rodniki. Poprawiają stan układu trawiennego oraz wspierają nerki i jelita, aby wyeliminować te szkodliwe komórki.
Herbata guayusa pomaga usprawnić procesy trawienne. Ma właściwości przeciwzapalne, co wpływa korzystnie na układ trawienny: zmniejsza skurcze i wzdęcia. Ze względu na wysoką zawartość kofeiny, wpływa na przyspieszenie procesu odchudzania.
Guayusa powinna być spożywana w umiarkowanych ilościach, by uniknąć negatywnych skutków spożywania kofeiny. Nie powinna być spożywana przez:
- dzieci,
- osoby w ciąży i karmiące piersią,
- osoby zażywające leki z grupy SSRI.
Guayusa – jak przygotować?
Tradycyjnie zalewa się 2-3 łyżki guayusy 1 szklanką wrzącej wody, można użyć też zaparzacza do ziół. Inna metoda proponuje gotowanie liści aż do wrzenia a później na małym ogniu do 10min. Herbatkę można pić ciepłą lub zimną, a do smaku dosłodzić miodem.
Skąd ją wziąć?
Guayusę można kupić u nas w zielonysklep.com