
Podajemy przepis na pyszny bezalkoholowy cydr o smaku jabłkowym. Znakomicie rozgrzewa, a dodatek cynamonu i goździków wzbogaca smak i aromat napoju. Polecamy podawać z odrobiną olejku migdałowego.
Czas przygotowania: 20 minut lub dłużej
0 wata, – pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje napoju.
Składniki:
1 litr soku jabłkowego, najlepiej ekologicznego
1 mała, organiczna pomarańcza lub mandarynka
1 laska cynamonu
2 goździki
Przygotowanie:
Wlej sok do garnka, by go podgrzać. Umyj dokładnie pomarańczę lub mandarynkę, pokrój na cienkie plasterki i dodaj do soku (jeśli nie możesz dostać ekologicznych cytrusów, nie używaj ich ze skórką. Obierz skórkę i dopiero wtedy pokrój owoce). Dodaj cynamon i goździki, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut lub jak długo zechcesz.
Uwagi: Jeśli przyrządzasz napój dla osób pitta, możesz nie dodawać goździków, ponieważ są dosyć rozgrzewające. Innym sposobem przygotowania tego napoju jest dodanie 2 szklanek wody podczas gotowania. Nikomu to nie zaszkodzi, a kapha odniesie dodatkową korzyść, gdyż woda przełamie słodki smak soku owocowego.
Opracowanie przepisu na podstawie: