Gomasio to tradycyjna przystawka makrobiotyczna często stosowana jako zdrowy zamiennik soli. Posypuj nią brązowy ryż, dania warzywne i sałatki. Zawiera dużo wapnia i innych minerałów, a poza tym wydziela wspaniały aromat.
Składniki:
1 szklanka surowych nasion sezamu
½ szklanki surowych nasion słonecznika
½ szklanki prażonych wodorostów
1 łyżki sproszkowanego kminu
2 łyżeczki suszonej pokrzywy (opcjonalnie)
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki mielonego pieprzu
Postaw na średnim ogniu duży, ciężki rondel. Wsyp do niego nasiona sezamu i praż je przez 3–4 minuty, mieszając nieustannie, do chwili, gdy nasiona zaczną wydzielać aromat i wydawać trzaskający odgłos. Wówczas natychmiast zestaw rondel z ognia. Wsyp nasiona sezamu i wszystkie pozostałe składniki do blendera lub miksera. Miksuj, aż nasiona będą zmielone i wszystkie składniki się połączą.
Uwagi: nasiona sezamu to maleńkie, sattwiczne źródła białka, zawierające wiele tłuszczów i minerałów wzmacniających kości oraz działających na wata jak odmładzający tonik. Aby uzyskać danie, które będzie odżywcze dla nerek i nadnerczy, zamiast brązowego sezamu użyj czarnego.
wata – pitta + − kapha + −
czas przygotowania: 10 minut, porcja: 1½ szklanki
Zobacz przyprawy w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker, zielone wydawnictwo