Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda
  • gotowanie
  • przystawka
  • Gomasio
kuchnia ajurwedyjska, przystawka, gomasio
Gomasio – pyszny dodatek równoważący dania

Gomasio to tradycyjna przystawka makrobiotyczna często stosowana jako zdrowy zamiennik soli. Posypuj nią brązowy ryż, dania warzywne i sałatki. Zawiera dużo wapnia i innych minerałów, a poza tym wydziela wspaniały aromat.

 

 

Składniki:

1 szklanka surowych nasion sezamu

½ szklanki surowych nasion słonecznika

½ szklanki prażonych wodorostów

1 łyżki sproszkowanego kminu

2 łyżeczki suszonej pokrzywy (opcjonalnie)

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki mielonego pieprzu

 

Postaw na średnim ogniu duży, ciężki rondel. Wsyp do niego nasiona sezamu i praż je przez 3–4 minuty, mieszając nieustannie, do chwili, gdy nasiona zaczną wydzielać aromat i wydawać trzaskający odgłos. Wówczas natychmiast zestaw rondel z ognia. Wsyp nasiona sezamu i wszystkie pozostałe składniki do blendera lub miksera. Miksuj, aż nasiona będą zmielone i wszystkie składniki się połączą.

 

Uwagi: nasiona sezamu to maleńkie, sattwiczne źródła białka, zawierające wiele tłuszczów i minerałów wzmacniających kości oraz działających na wata jak odmładzający tonik. Aby uzyskać danie, które będzie odżywcze dla nerek i nadnerczy, zamiast brązowego sezamu użyj czarnego.

 

wata – pitta + − kapha + −

czas przygotowania: 10 minut, porcja: 1½ szklanki

 

Zobacz przyprawyzielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Pasta z awokado

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker, zielone wydawnictwo

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl