Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • garam masala
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przyprawy indyjskie
  • zdrowa dieta
przyprawy ajurwedyjskie
Garam masala - smak Indii

Garam masala to aromatyczna mieszanka kilku prażonych na sucho i mielonych przypraw rozgrzewających. Niektóre zawierają jedynie trzy lub cztery składniki, podczas gdy inne mają ich kilkanaście. Jak przygotować pyszną garam masalę? Dlaczego warto używać tej przyprawy w swojej kuchni?

Mieszankę garam masala przygotowuje się łatwo i przyjemnie, a wzbogaca ona smak wielu potraw. Nawet jeśli kuchnia ajurwedyjska interesuje cię tylko powierzchownie, warto eksperymentować z tą przyprawą.

Choć garam masalę używa się głównie w celu pobudzenia wewnętrznego ognia trawiennego, w ajurwedzie mamy nieco inne receptury tej przyprawy dla wata, pitta i kapha.

Sposób przygotowania jest ten sam w przypadku każdej receptury. Potrzebujesz jedynie naczynia o grubym dnie lub blaszki do pieczenia, młynka do przypraw oraz gęstego sitka. Zanim zmielisz przyprawy na proszek, najpierw podpraż je na sucho, aby wydobyć z nich aromat i przedłużyć ich trwałość.

Jeśli prażysz przyprawy na kuchence, rób to na małym ogniu przez 15 minut, mieszając je co 4-5 minut. Możesz także umieścić je na 25-30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 90 stopni C. Pamiętaj, że zanim zmielisz laski cynamonu, musisz je rozdrobnić, na przykład wałkiem lub tłuczkiem, nasiona kardamonu zaś wyłuskać z łupinek. Jednorazowo zmiel na proszek tylko niewielką ilość podprażonych przypraw, potem przesiej przez sitko i starannie wymieszaj z innymi już zmielonymi składnikami.

Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu w szklanym słoiku. Przyprawę można przechowywać przez 6 miesięcy. Pamiętaj, że receptury podane poniżej to tylko przykłady – nie bój się eksperymentować.

 

Garam masala dla doszy wata

2 wysuszone strączki chilli, 1/4 szklanki całych goździków, 3 laski cynamonu o długości 7,5 cm, 20 strączków kardamonu, 3/4 szklanki nasion kolendry, 1/2 szklanki nasion kminu, 1/2 szklanki nasion czarnej gorczycy, 1/4 szklanki sproszkowanego imbiru, 1/4 szklanki nasion kopru włoskiego, 1/4 szklanki ziaren czarnego pieprzu, 1/4 szklanki sproszkowanego czosnku, 2 łyżki stołowe mielonej gałki muszkatołowej

 

Garam masala dla doszy pitta

1 szklanka nasion kolendry, 3/4 szklanki nasion kminu, 3/4 szklanki nasion sezamu, 1/2 szklanki nasion kopru włoskiego, 1/4 szklanki anyżku, 1/4 szklanki nasion maku, 1/4 szklanki wiórków kokosowych, 1/4 szklanki mielonej gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki kurkumy, 1 łyżeczka szafranu, 10 strączków kardamonu

 

Garam masala dla doszy kapha

3-4 całe suszone strączki chilli, 1,5 szklanki nasion kolendry, 1 szklanka nasion gorczycy, 3/4 szklanki nasion kminu, 3/4 szklanki ziaren czarnego pieprzu, 3/4 szklanki sproszkowanego czosnku, 5 lasek cynamonu o długości 7,5 cm, 1/2 szklanki sproszkowanego imbiru, 1/2 szklanki kurkumy, 1/3 szklanki nasion kminku, 1/3 szklanki całych goździków, 1/4 szklanki nasion kozieradki, 35 strączków kardamonu, 8 liści laurowych

 

Gotowe mieszanki przypraw garam masala znajdziesz w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Przyprawy w kuchni ajurwedyjskiej

Garam masala - przyprawa indyjskiej kuchni

Garam masala - przepis 

 

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson, książka została wydana przez zielone wydawnictwo.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl