
Garam masala to aromatyczna mieszanka kilku prażonych na sucho i mielonych przypraw rozgrzewających. Niektóre zawierają jedynie trzy lub cztery składniki, podczas gdy inne mają ich kilkanaście. Jak przygotować pyszną garam masalę? Dlaczego warto używać tej przyprawy w swojej kuchni?
Mieszankę garam masala przygotowuje się łatwo i przyjemnie, a wzbogaca ona smak wielu potraw. Nawet jeśli kuchnia ajurwedyjska interesuje cię tylko powierzchownie, warto eksperymentować z tą przyprawą.
Choć garam masalę używa się głównie w celu pobudzenia wewnętrznego ognia trawiennego, w ajurwedzie mamy nieco inne receptury tej przyprawy dla wata, pitta i kapha.
Sposób przygotowania jest ten sam w przypadku każdej receptury. Potrzebujesz jedynie naczynia o grubym dnie lub blaszki do pieczenia, młynka do przypraw oraz gęstego sitka. Zanim zmielisz przyprawy na proszek, najpierw podpraż je na sucho, aby wydobyć z nich aromat i przedłużyć ich trwałość.
Jeśli prażysz przyprawy na kuchence, rób to na małym ogniu przez 15 minut, mieszając je co 4-5 minut. Możesz także umieścić je na 25-30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 90 stopni C. Pamiętaj, że zanim zmielisz laski cynamonu, musisz je rozdrobnić, na przykład wałkiem lub tłuczkiem, nasiona kardamonu zaś wyłuskać z łupinek. Jednorazowo zmiel na proszek tylko niewielką ilość podprażonych przypraw, potem przesiej przez sitko i starannie wymieszaj z innymi już zmielonymi składnikami.
Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu w szklanym słoiku. Przyprawę można przechowywać przez 6 miesięcy. Pamiętaj, że receptury podane poniżej to tylko przykłady – nie bój się eksperymentować.
Garam masala dla doszy wata
2 wysuszone strączki chilli, 1/4 szklanki całych goździków, 3 laski cynamonu o długości 7,5 cm, 20 strączków kardamonu, 3/4 szklanki nasion kolendry, 1/2 szklanki nasion kminu, 1/2 szklanki nasion czarnej gorczycy, 1/4 szklanki sproszkowanego imbiru, 1/4 szklanki nasion kopru włoskiego, 1/4 szklanki ziaren czarnego pieprzu, 1/4 szklanki sproszkowanego czosnku, 2 łyżki stołowe mielonej gałki muszkatołowej
Garam masala dla doszy pitta
1 szklanka nasion kolendry, 3/4 szklanki nasion kminu, 3/4 szklanki nasion sezamu, 1/2 szklanki nasion kopru włoskiego, 1/4 szklanki anyżku, 1/4 szklanki nasion maku, 1/4 szklanki wiórków kokosowych, 1/4 szklanki mielonej gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki kurkumy, 1 łyżeczka szafranu, 10 strączków kardamonu
Garam masala dla doszy kapha
3-4 całe suszone strączki chilli, 1,5 szklanki nasion kolendry, 1 szklanka nasion gorczycy, 3/4 szklanki nasion kminu, 3/4 szklanki ziaren czarnego pieprzu, 3/4 szklanki sproszkowanego czosnku, 5 lasek cynamonu o długości 7,5 cm, 1/2 szklanki sproszkowanego imbiru, 1/2 szklanki kurkumy, 1/3 szklanki nasion kminku, 1/3 szklanki całych goździków, 1/4 szklanki nasion kozieradki, 35 strączków kardamonu, 8 liści laurowych
Gotowe mieszanki przypraw garam masala znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Przyprawy w kuchni ajurwedyjskiej
Garam masala - przyprawa indyjskiej kuchni
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson, książka została wydana przez zielone wydawnictwo.