
Garam masala to indyjska mieszanka przypraw poprawiających trawienie. Jest idealna do sosów, ryżu, zup, warzyw czy dań curry. W skład mieszanki wchodzą m.in.: kolendra, kmin, czarny pieprz, zielony kardamon, goździki, cynamon.
Przyprawa jest mocno rozgrzewająca i stymulująca trawienie. Zatem używaj jej oszczędnie.
W sklepikach ekologicznych można kupić gotową mieszankę garam masala. Możesz też przyrządzić ją samodzielnie w domu.
Czas przygotowania: 40 minut
– wata, + pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz niecałe 2 szklanki przyprawy.
Składniki:
5 lasek cynamonu (o długości około 7,5 cm)
1/8 szklanki goździków
1/2 szklanki nasion kminu
1 szklanka nasion kolendry
1/8 szklanki ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 100°. Wymieszaj wszystkie składniki i włóż je do naczynia do zapiekania. Piecz przez 30 minut na dolnej półce piekarnika. Od czasu do czasu zamieszaj. Po ostudzeniu zmiksuj całość, przesiej, ponownie miksuj na pyłek. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.
Używaj do przyprawiania sosów, ryżu, zup, warzyw oraz dań mięsnych oraz potraw curry. Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.