
Wczesna wiosna to czas forsycji: żółci się wszędzie. Czy wiecie, że forsycję stosuje się również do celów leczniczych i wykorzystuje jej właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, choć dotyczy to głównie korzeni i owoców? A jak zastosować ją w kuchni? Podpowiemy…
Zastosowanie w kuchni
Choć forsycja od dawna odgrywała rolę dekoracyjną w parkach i ogrodach do tego stopnia, że stała się pospolita, to dopiero ostatnio jej kwiaty trafiły na nasze talerze.
Tarta cytrynowa z kwiatami forsycji
125 g mąki
60 g masła
3 jajka
150 g cukru
2 cytryny bio
1 łyżka mąki kukurydzianej
10 kwiatów forsycji
Wymieszaj mąkę, posiekane masło, 40 g cukru i żółtko (pozostaw białka na bezę). Wyrabiaj ciasto ręką, aż utworzy się jednolita kula. Odstaw na godzinę. Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok.
Dodaj 80 g cukru i mąkę kukurydzianą. Wymieszaj. Podgrzej. Dodaj ubite 2 żółtka i zagęść krem, odparowując nadmiar płynu.
Wypełnij ciastem formę na tartę. Dno nakłuj widelcem i piecz 25 minut w temperaturze 150°C (termostat 5). Wlej do formy krem cytrynowy. Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodaj 30 g cukru i ubijaj dalej. Dodaj płatki z połowy kwiatów i wymieszaj. Nałóż na krem cytrynowy ubitą pianę i zapiekaj 15 minut w temperaturze 150°C (termostat 5). Odstaw do schłodzenia. Posyp resztą kwiatów.
Ciekawostki:
Pierwszy raz o forsycji wspomniano w Shennong Bencao Jing, najstarszym dziele chińskim o ziołach i lekarstwach. Uważa się, że jego autorem był nie Shennong, mityczny cesarz [Boski Rolnik],
który żył około 2800 roku p.n.e., ale że stanowiło ono kompilację późniejszych pism wielu autorów żyjących prawdopodobnie około I wieku w czasach dynastii Han (206 roku p.n.e. – 220 roku n.e.).
W dziele tym opisywano forsycję jako gorzką i równoważącą; leczono nią głównie przeziębienie oraz gorączkę.
Opracowanie na podstawie:
Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin. Mireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl