Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • dieta wegetariańska
  • produkty bezglutenowa
  • ajurweda Kraków
kuchnia wegańska
Fasolka szparagowa po królewsku

Polecamy pyszne danie na bazie świeżej fasolki szparagowej. To odpowiednia potrawa na spotkanie towarzyskie albo gdy chcesz się trochę zabawić w kuchni. Z dużą ilością przypraw – jest sycąca i aromatyczna. Możesz podawać ją ryżem lub chlebkiem ćapati. Smacznego!

Czas przygotowania: 1 godzina

 

Składniki:

500 g świeżej fasolki szparagowej

2 łyżki oleju słonecznikowego

1/2 łyżeczki nasion gorczycy

1/2 łyżeczki kurkumy

1/8 łyżeczki asafetydy

3/4 łyżeczki soli morskiej

1 szklanka wody

1 łyżka nasion kolendry

1–2 ząbki czosnku (według uznania, pomiń dla pitta)

1 łyżeczka nasion kminu

Dla pitta należy przystroić danie kolendrą i wiórkami kokosowymi, by miało równoważące działanie.

5–6 ziaren czarnego pieprzu

1 łyżeczka syropu ryżowego

1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry

1/2 ostrej, pokrojonej zielonej papryczki (według uznania, pomiń dla pitta)

 

Przygotowanie:

Umyj i wysusz fasolkę szparagową. Pokrój wzdłuż, a potem na kawałki (2,5–5 cm). Rozgrzej olej w dużym garnku, dodaj nasiona gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, dodaj kurkumę, asafetydę, fasolkę szparagową i sól. Smaż, dokładnie mieszając. Następnie wlej 1/2 szklanki wody. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 15–20 minut.

W czasie gdy fasolka się gotuje, rozgrzej 1 łyżeczkę oleju w małym rondelku i dodaj nasiona kminu, kolendry i czarnego pieprzu. Smaż przez 3 minuty. Wystudź, a następnie zmiksuj w blenderze. Dodaj do masy pikantną zieloną papryczkę i resztę wody (1/2 szklanki). Ponownie zmiksuj. Zmiksowane przyprawy i resztę składników dodaj do ugotowanej fasolki szparagowej. Pozostaw na ogniu jeszcze przez 5 minut bez przykrycia. Ozdób świeżymi liśćmi kolendry.

 

Kmin, kolendrę, gorczycę, kurkumę, asafetydę oraz indyjskie przyprawy masala o różnorakim składzie znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Fasolka adzuki z imbirem

Czerwona fasola - smak Indii 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl