
Kiedy noce są coraz dłuższe, a poranki ciemne i mgliste, na dobry początek dnia polecamy ciepłe, energetyczne i bardzo smaczne śniadanie. Na bazie kaszy jaglanej, z dodatkiem rodzynek, orzechów, cynamonu i odrobiny miodu - to potężny i zdrowy zastrzyk energii. Kilka minut i gotowe!
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.
Składniki:
1 filiżanka prażonej kaszy jaglanej
szczypta cynamonu
szczypta kurkumy
szczypta bazylii
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka rodzynek
1 łyżka orzechów
opcjonalnie miód
Przygotowanie:
Ugotować kaszę. Pod koniec gotowania do kaszy dodać przyprawy, rodzynki i orzechy. Rozgrzać patelnię i podprażyć na niej słonecznik. Połączyć z kaszą. Opcjonalnie można dosłodzić miodem.
To potrawa, którą możesz modyfikować według własnych preferencji. Możesz dodać do niej łyżkę sproszkowanej macy – to dodatkowa dawka witamin i minerałów, lub odrobinę nasion chia – wówczas potrawa będzie miała jeszcze więcej błonnika.
Zobacz nasiona chia Rainforest Foods w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2018.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu