
Sezon na dynię trwa w najlepsze! Polecamy aromatyczną, rozgrzewającą potrawę z dyni z dodatkiem soczewicy i startego imbiru. Danie smakuje znakomicie przyprawione kolendrą, kurkumą i nasionami gorczycy.
Świetnie pasuje do ryżu, pieczywa lub jako danie główne.
Czas przygotowania: 45 minut lub mniej plus namoczenie dalu na noc
Umiarkowanie + wata, – pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji potrawy.
Składniki:
1 duży patison lub dwie małe żółte dynie
1/2 szklanki dalu (namoczonego na noc) – dal można zastąpić też żółtą soczewicą
3 szklanki wody
1–2 łyżki oleju słonecznikowego (mniejsza ilość dla kapha)
1 łyżeczka nasion gorczycy (1/2 łyżeczki dla pitta)
1/2 łyżeczki kurkumy
3/4 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżka syropu z otrębów ryżowych
1/2–1 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka zmielonej kolendry
1 łyżka świeżego, startego imbiru
1/4 pokrojonej pikantnej zielonej papryczki (według uznania, pomiń dla pitta)
1 rozgnieciony ząbek czosnku (według uznania, pomiń dla pitta)
Przygotowanie:
Namocz dal w wodzie na noc. Odcedź i wylej wodę. Nalej 3 szklanki świeżej wody do średniej wielkości garnka, wsyp dal i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na średni i gotuj, aż dal zmięknie (około 30 minut). Odstaw na bok. Jeśli gotujesz potrawę z soczewicą, nie musisz jej namaczać na noc. Wystarczy gotować ją, aż zmięknie (około 20 minut).
Umyj i pokrój dynię na dwuipółcentymetrową kostkę. Rozgrzej olej w głębokiej patelni, dodaj nasiona gorczycy. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dołóż kurkumę i dynię. Następnie dodaj resztę składników. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj ugotowany dal lub soczewicę i gotuj przez kolejne 5 minut.
Danie jest aromatyczne i rozgrzewające. W sam raz na jesienny obiad. Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.