Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegetariańskie
  • przepisy dla wegan
  • zdrowe odżywianie
przepisy dla wegan
Dynia na ostro

Sezon na dynię trwa w najlepsze! Polecamy aromatyczną, rozgrzewającą potrawę z dyni z dodatkiem soczewicy i startego imbiru. Danie smakuje znakomicie przyprawione kolendrą, kurkumą i nasionami gorczycy.

Świetnie pasuje do ryżu, pieczywa lub jako danie główne.

 

Czas przygotowania: 45 minut lub mniej plus namoczenie dalu na noc

Umiarkowanie + wata, – pitta, – kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji potrawy.

Składniki:

1 duży patison lub dwie małe żółte dynie

1/2 szklanki dalu (namoczonego na noc) – dal można zastąpić też żółtą soczewicą

3 szklanki wody

1–2 łyżki oleju słonecznikowego (mniejsza ilość dla kapha)

1 łyżeczka nasion gorczycy (1/2 łyżeczki dla pitta)

1/2 łyżeczki kurkumy

3/4 łyżeczki przyprawy curry

1 łyżka syropu z otrębów ryżowych

1/2–1 łyżeczki soli morskiej

1 łyżka zmielonej kolendry

1 łyżka świeżego, startego imbiru

1/4 pokrojonej pikantnej zielonej papryczki (według uznania, pomiń dla pitta)

1 rozgnieciony ząbek czosnku (według uznania, pomiń dla pitta)

Przygotowanie:

Namocz dal w wodzie na noc. Odcedź i wylej wodę. Nalej 3 szklanki świeżej wody do średniej wielkości garnka, wsyp dal i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na średni i gotuj, aż dal zmięknie (około 30 minut). Odstaw na bok. Jeśli gotujesz potrawę z soczewicą, nie musisz jej namaczać na noc. Wystarczy gotować ją, aż zmięknie (około 20 minut).

Umyj i pokrój dynię na dwuipółcentymetrową kostkę. Rozgrzej olej w głębokiej patelni, dodaj nasiona gorczycy. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dołóż kurkumę i dynię. Następnie dodaj resztę składników. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj ugotowany dal lub soczewicę i gotuj przez kolejne 5 minut.

Danie jest aromatyczne i rozgrzewające. W sam raz na jesienny obiad. Smacznego!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl