Polecamy dwa pyszne czatneje: z orzechów ziemnych i nasion sezamu. Czatneje sprawiają, że posiłek jest bardziej kolorowy, urozmaicony i smaczniejszy. W kuchni ajurwedyjskiej dodatkowo podsyca ogień trawienny i ułatwia trawienie. To znakomity dodatek do wielu potraw.
Czatnej z orzechów ziemnych
1 szklanka prażonych i zmielonych orzechów ziemnych
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1/4 łyżeczka soli
Zmiksuj dokładnie orzechy, pieprz kajeński i sól. Nakładaj na brzeg talerza w ilości 1 łyżeczki do posiłku.
Czatnej z nasion sezamu
1 szklanka prażonych i zmielonych nasion sezamu
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1/4 łyżeczki soli
Dokładnie zmiksuj nasiona sezamu, pieprz kajeński i sól. Nakładaj na brzeg talerza w ilości 1 łyżeczki do posiłku.
Zobacz pieprz czarny mielony w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu