
Polecamy przekąskę na ciepło, która może być także znakomitym dodatkiem do kaszy jaglanej czy tostów. Duszone morele polecamy także do placuszków owsianych lub orkiszowych naleśników. Czy wiesz, jakie właściwości mają morele?
Morele to bardzo cenny owoc o rozgrzewających właściwościach – są doskonałe szczególnie dla osób wata i kapha. Ich słodki smak jest chłodny, a kwaśny smak jest rozgrzewający, co sprawia, że morele nadają się również dla pitta. Zawierają witaminy z grupy B, dużo magnezu, potasu oraz cynku.
Czas przygotowania: 15–30 minut
0 wata, – pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 2 porcje potrawy.
Składniki:
1,5 szklanki suszonych moreli bez konserwantów (ekologicznych, niesiarkowanych)
2 szklanki wody
1 szklanka soku jabłkowego lub morelowego
1 łyżeczka soku z cytryny (według uznania)
1 łyżka koncentratu jabłkowego (według uznania; jeśli chcesz, aby danie było słodsze, dodaj trochę utartych moreli)
2 goździki (pomiń dla pitta)
Uduś wszystkie składniki w małym garnku, aż morele zmiękną. Podawaj gorące jako dodatek do potraw lub zimne. Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.