Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia
  • przepisy
  • gruszki
  • przyprawy
Duszone gruszki z przyprawami

To dobre danie na początek śniadania. Polecamy tą łagodnie rozgrzewającą, jesienną potrawę, zwłaszcza że sezon na gruszki trwa w najlepsze. Gruszki szczególnie sprzyjają doszy kapha. Wypróbuj, jeśli masz ochotę na bardziej urozmaicone śniadania.

Surowe gruszki mogą być trudne do strawienia dla doszy wata, ale gdy przyrządzi się je z łagodzącymi przyprawami, wpłyną pozytywnie na układ trawienny.

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.

Czas przygotowania: 20 minut

 – wata, – pitta, – kapha

 

Składniki:

5 dojrzałych gruszek średniej wielkości (około 4 szklanki pokrojonych)

1/2 szklanki nektaru z moreli (możesz użyć w zastępstwie soku z brzoskwiń lub jabłek)

1/4 szklanki wody

1/8 łyżeczki suszonego imbiru (pomiń dla pitta)

3 goździki (pomiń dla pitta)

3 nasiona kardamonu (około jednego strączka)

szczypta soli morskiej

 

Przygotowanie:

Umyj, pokrój w ćwiartki i wydryluj gruszki. Pokrój na centymetrowe kawałki. Włóż wszystkie składniki do średniej wielkości garnka i gotuj bez przykrycia na średnim ogniu przez 15 minut, aż zmiękną. Podawaj gorące lub ciepłe. Smacznego!

 

Opracowanie przepisu na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl