
To dobre danie na początek śniadania. Polecamy tą łagodnie rozgrzewającą, jesienną potrawę, zwłaszcza że sezon na gruszki trwa w najlepsze. Gruszki szczególnie sprzyjają doszy kapha. Wypróbuj, jeśli masz ochotę na bardziej urozmaicone śniadania.
Surowe gruszki mogą być trudne do strawienia dla doszy wata, ale gdy przyrządzi się je z łagodzącymi przyprawami, wpłyną pozytywnie na układ trawienny.
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.
Czas przygotowania: 20 minut
– wata, – pitta, – kapha
Składniki:
5 dojrzałych gruszek średniej wielkości (około 4 szklanki pokrojonych)
1/2 szklanki nektaru z moreli (możesz użyć w zastępstwie soku z brzoskwiń lub jabłek)
1/4 szklanki wody
1/8 łyżeczki suszonego imbiru (pomiń dla pitta)
3 goździki (pomiń dla pitta)
3 nasiona kardamonu (około jednego strączka)
szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Umyj, pokrój w ćwiartki i wydryluj gruszki. Pokrój na centymetrowe kawałki. Włóż wszystkie składniki do średniej wielkości garnka i gotuj bez przykrycia na średnim ogniu przez 15 minut, aż zmiękną. Podawaj gorące lub ciepłe. Smacznego!
Opracowanie przepisu na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.