
Dla doszy kapha wskazana jest dieta lekka, niskotłuszczowa, bogata w błonnik. Gorące, a jednocześnie lekkie i pikantne potrawy, rozgrzewające zboża, duża ilość przypraw i ziół, świeże soki warzywne, ostre i pikantne dodatki. Jak ułożyć pyszne wegetariańskie menu dla osób kapha?
Dla doszy kapha zalecane są potrawy z dużą ilością smaku ostrego, gorzkiego i cierpkiego w potrawach gorących, lekkich i pikantnych. Odpowiednie dla osób o tej konstytucji produkty to lekkie warzywa, takie jak kapusta, szparagi i karczochy, oraz rozgrzewające pełne zboża, na przykład komosa, proso, amarantu, otręby owsiane, jęczmień i żyto.
Osoby kapha mogą stosować większość rozgrzewających i ostrych ziół oraz przypraw, zwłaszcza takich jak świeża bazylia, pietruszka, natka kolendry, rukola oraz imbir.
Fasolę należy namoczyć przed ugotowaniem, aby była lżej strawna, i gotować ją z dodatkiem kminu, imbiru, przypraw i wodorostów, dzięki czemu będzie mniej wzdymająca.
Dieta dla osób kapha powinna składać się w około 40 procentach z produktów surowych, a w 60 procentach z gotowanych, choć w lecie można jeść więcej dań surowych, zimą zaś – więcej gotowanych.
Sałatki, kiełki, ciepłe herbaty ziołowe, tortille z kiełków kukurydzy, chleby bez mąki, surowe nasiona, świeże soki warzywne, fasola, olej słonecznikowy i olej lniany przyczyniają się do ustabilizowania poziomu cukru we krwi i utrzymania stałego poziomu energii.
Posiłki dla kapha można wzbogacić takimi dodatkami jak mielone siemię lniane, imbir, cebula i pikantne kiełki w ilości jednej lub dwóch łyżek. Można nimi posypywać kasze, warzywa gotowane na parze, zupy i surówki.
Doszę kapha zaostrza słodki smak, a zatem należy unikać większości substancji słodzących.
Ponieważ osoby o konstytucji kapha mają skłonności do tycia, należy unikać zbyt obfitych posiłków. Posiłki warto popijać gorącą herbatką imbirową. Zalecane jest spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości błonnika, regulujących poziom cukru we krwi, takie jak mielone siemię lniane, pełne zboża, soczewica.
W wegetariańskim menu dla doszy kapha nie powinno zabraknąć takich owoców, jak winogrona, jagody czy owoce granatu.
Osoby kapha powinny unikać następujących produktów: awokado, banany, syrop z brązowego ryżu, przetworzone pokarmy zawierające węglowodany, w tym lepkie i słodkie desery, figi, bardzo słodkie i bardzo kwaśne owoce, mrożone napoje, płatki owsiane, oliwki, pomidory, pszenica, biały cukier, drożdże. Unikaj słodko-kwaśnych zup i wszystkich smażonych, ciężkich potraw.
Warto wprowadzić do swojej diety nasiona chia, mielone siemię lniane, nasiona konopi, nasiona dyni, nasiona słonecznika. Dobrym pomysłem na deser będzie kawałek ciemnej czekolady.
Przeczytaj także:
Dieta ajurwedyjska dla doszy kapha
Piękne ciało z dietą ajurwedyjską
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.